Selimiye camisindeki helissel cami minaresi.
Mimar Sinan' nın bu metodunun ismi birim daire metodudur. Matematiği kullanarak şunu görmüştür:
Dünyada hiçbir şey tam yuvarlak değildir. Örneğin alın elinize yumurtayı. Yumurtanın tepesi deliktir, yuvarlak görünümlü her şeyin tepesinde bir şey vardır. Çünkü orası belirsizdir. Sinan bu belirsizliği bulan dünyada tek kişidir. (Vahit Okumuş)
Tarihi Eserlerde Geometri
Tarihi eserlerde neden girift resimler var? Neden geometrinin sınırları sürekli zorlanarak yeni tasarımlar yapılmaya çalışılmış? Bir minberin göbeğinde dönel simetrili tasarımlar neden var?
Sekiz Köşeli Yıldız
Anadolu Selçuklu döneminde sıklıkla görülen bir motif olan sekiz köşeli yıldız; iki karenin aynı merkez etrafında döndürülmesi ile elde edilir.
Sekiz köşeli yıldız, saygı, sevgi merhamet, adalet, hikmet gibi erdemleri sembolize eder. Soyupak, O. (2006). Selçuklu Geometrik Desenleri.
Kırlangıç Tavan (Tüteklikli örtü)
Resim: Sümeyra Eroğlu Yüksek Lisans Tez-2017
Kırlangıç kubbe ya da tüteklikli örtü; geleneksel Türk mimarisinde kullanılan tavan örtme tekniğidir. Kare bir yapının köşelerinden başlayarak dikdörtgen kesitli ahşap kirişlerin üst üste ve çaprazlama yerleştirilmesi ile oluşturulan kubbemsi bir tür çatıdır. Dini mimaride, anıt mezarlarda, evlerde rastlanan kırlangıç örtü özellikle doğu anadolu bölgesinde görülür.
Selçukluların Anadolu'da bir çok yapıda kullandıkları Kırlangıç Tavan örneği
Pentapleks Kaplama
Beşli dönme simetrisine sahip aperyodik yani periyodik olmayan bir kaplama çeşididir. İlk pentapleks kaplamalar Penrose Karoları1 kullanılarak yapılmıştır. Pentapleks kaplamaları detaylı olarak işleyen bir kitap Tübitak Popüler Bilim Kitapları serisinde yayınlanmıştır.
Mimar Sinan ve Geometri
Mimar Sinan, ilginç bir şekilde, dokunduğu çoğu eserinde Baykuş figürünü kullanmıştır. Örneğin aşağıdaki kare Süleymaniye Camii'ne ait. Anadolu kültüründe "ölümü" temsil eden Baykuş, mükemmel şekilde mimarilere yerleştirilmiş.
Ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi'nin logosu da baykuştan oluşuyor.
1Penrose karoları 1970 li yıllarda Sir Roger Penrose tarafından ortaya atıldı. Penrose beşgensel simetriyi kullanarak iki adet ikili ve bir adet altılı olmak üzere toplam üç farklı karo kümesinden bahsetmiştir. Penrose'un ortaya attığı karo kümelerinin önemli özelliklerinden biri de altın üçgenler kullanılarak yapılabilmesidir.