başarıyı engelleyen tuzaklar
matematikkafe.com
Matematikle Barışıyorum kitabının 8. bölümünü indirmek için tıklayınızKitabın diğer bölümleri için tıklayınız
Bölüm 8: Başarıyı Engelleyen Tuzaklar
Kitabın bu bölümünden alıntılar:
Yetenek kelimesi aslında çok büyük bir palavradır.
YETENEKSİZLİK TUZAĞI
‘’Yeteneğim yok’’ cümlesi çevremizde sık duyduğumuz, başarısız insanların çok kullandıkları, en saçma, en komik, yapacaklarımızı, yapmak istediklerimizi en çok engelleyen baş belası bir kelime grubudur. Elinde bu kartı olan oyuncular her zaman kaybetmeye, her zaman ezilmeye, her zaman sızlanmaya hazırdılar. Söyleyecekleri şarkı da hazırdır; ‘’Acıların Çocuğuyum.’’
Biz yeteneksiz insanlarız. Dershaneler, labratuvarlar, eğitimciler, kasetler, cdler hazırlayarak dil öğretim kursları açarız. Koca koca insanlara dil öğretmek için akla karayı seçeriz. Ama Ahmet Bey ile Ayşe Teyzenin çocukları dünyaya geldikten iki yıl sonra takır takır konuşmayı öğrenir. Kimse gidipte ’’Ahmet Bey, Ayşe Hanım iki yıl önce ağlamaktan başka bir dil bilmeyen çocuğunuza konuşmayı nasıl öğrettiniz, bu işin sırrını bize verir misiniz?’’ demez. Nasrettin Hoca’nın kedi ciğer hikayesi gibi. Yetenekli isek niçin yetenekleri kullanamıyoruz. Yeteneksiz isek nasıl kısa sürede birçok uzmanın bir arada çalışıp öğretmekte zorlandığı bir çok dili kendi başımıza daha kolay öğreniyoruz?
İşin ilginci 3-4 dilin bir arada konuşulduğu GETTO’larda çocuklar hiçbir zorlanma olmadan kolayca bu dilleri öğrenirler. Birçok eğitimci, anne baba kendi başına kolayca öğrenen çocukların biz işe burnumuzu sokunca neden öğrenmekte zorlandıklarını veya öğrenemediklerini bir türlü düşünemeyiz veya düşünmek istemeyiz.
Yetenek kelimesi aslında çok büyük bir palavradır. Bunu nereden biliyorsunuz derseniz, kendimden diye cevap verebilirim. Yıllardır yapamadığım işleri bugün çok kolay yapabiliyorum. Fark neydi? Daha önce yapabileceğime inanmıyordum ve yapamıyordum. Şimdi yapabileceğime inanıyorum ve yapıyorum. Bu kadar basit.
Matematik Kafe
Matematik kesinlikle özel bir zeka ve yetenek istemez
Başarıyı engelleyen faktörler nelerdir?
Yorumlar -
Yorum Yaz