fibonnaci-sayisi-ve-doga
Fibonacci Dizisi günlük hayatta nerelerde kullanılır?, Fibonacci sayıları nedir?, Fibonacci dizisi doğadaki örnekleri
Fibonnaci Sayısı ve Doğa
Bu sayı, 1'den başlamak üzere kendisinden önceki iki sayının toplamına karşılık gelen sayıların dizisidir. Yani 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233.... şeklinde ilerlemektedir.
Fibonnaci sayısı pascal üçgeninden de elde edilebilir. Pascal üçgenin köşegenlerindeki sayıları topladığınızda Fibonacci serisini görebiliriz.
Altın Spiral
Kenar uzunlukları Fibonacci sayı dizine uygun olan kareler yan yana dizildiğinde Altın Oran' a yaklaşan dikdörtgenler oluşur. Bu dikdörtgenler birleştirilince Altın Spial adı verilen bir spiral oluşur. Bu spiral doğada çiçeklerin taç yaprakları, lahana, çam kozalakları gibi maddelerde gözlenebilir. Bitkiler spiral şeklinde sıralanan yaprakları sayesinde en uygun ışığı yakalarlar.
Gümüş dikeni örneğinde Altın Oran çok belirgindir. Yaprakları küçük çiçeklerde 21 : 55, büyük çiçeklerde ise 34 : 89 ve 55 : 144 oranında dizilmiştir.
Midye Kabuğundaki Matematik
Midye kabuklarındaki helazyonu diktörgenler içine yerleştirdiğimiz zaman, Fibonacci dizisine ulaşırız. Midye Kabuğu, belki insan kulağı, bu diziyi barındıran bir yapıya sahiptir.
Işığın yansıması ve Fibonnaci sayısı
Birbirine yapışık iki tabaka camda ışığın yansıması için şu kural vardır:
1.kere yansıması 2 biçimde
2.kere yansıması 3 biçimde
3.kere yansıması 5 biçimde…
Bunlar Fibonnaci sayılarıdır.
Hazırlayan
İbrahim Demir
Matematik Öğretmeni-Hasanpaşa-Kadıköy
İletişim
doğadaki matematik ana sayfa
Yorumlar -
Yorum Yaz