Sümerliler 12 sayısını “Tanrının bahşettiğine” inanırlar ve “Gök’ten indirilen bilgi olan matematiğin” anahtar sayılarından biri olarak nitelerlerdi. Örneğin Sümer panteonunda da 12 tanrı yer alır. acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=77431
Gercekten de 12'nin gizemli bir yanı var mı?
Bu sayı, Babil'lerde de karşımıza çıkıyor. Babiller bir yılı 12 aya bölmüşlerdi. Gökkürede yer alan 24 Takımyıldızı da 12'ye bölmeyi ihmal etmemiş 12 Kuzey ve 12 Güney olmak üzere sınıflandırmışlar. Babil inancına göre Cennetin 12 kapısı vardı.
Hz İsa'nın yine 12 Havarisi vardı. İsa'yı gün olarak kabul edersek; 12 saat 12 havari, bu 12 havari de 12 israil kabilesini temsil ediyor demektir. Ayrıca Ahit sandığına 12 mayasız ekmek koymayı da ihmal etmemislerdir.
Tarihin babası sayılan Heredot'a göre yunanlılar Asya'da 12 şehir kurmuşlar. Hatta bu sayının artmasını da şidetle reddetmişlerdir. Neden olarak da Peloponez'de 12 ulusa bölünmüş (12 şehir devleti) olmalarını göstermisler.
Çin'liler 12 burcun olduğunu, bir yılın 12 aydan meydana geldiğini, günün ilk yarısının 12 saat oldugunu kabul etmekteydiler. Jüpiter’in her 12 yılda bir gerçekleşen turunu tamamlayışı törenlerle kutlarlardı.
İslamda 12 Sayısı
İslam aleminde büyük bir yere sahip olan 12 İmâm kavramı vardır. Devrin en güçlü İmparatorluğu olan Moğollar 12 İmamcılığa döndüğünde 12’nin büyük erdemlerine dair kitaplar yazmışlardır.
Hazırlayan: İbrahim Demir,
Matematik Öğretmeni, Kadıköy
matematikarge@gmail.com
www.matematikkafe.com