• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam632
Toplam Ziyaret2630041

Dahilik diye bir şey yoktur

15/11/2022

dahilik-diye-bir-durum-yoktur

matematikkafe.com

BAŞIMIZA İCAT ÇIKARMA NE DEMEK!

 

Ülkemizde başımıza icat çıkarma demek, ''Arkadaş, şimdi at yarışı, iddia kolonu dolduruyoruz. Bizi rahatsız etme, çek git başımızdan. Başımıza icat çıkarma. İcat çıkaracaksan, git ABD'ye, git Avrupa'ya, burası icat çıkarılacak yer mi? Zaten bu hafta bizim takım derbiyi kaybetti, moralimiz bozuk.'' demektir. EĞİTİMCİ YAZAR NECİP GÜVEN


DAHİLİK DİYE BİRŞEY YOKTUR!

...Bana göre dahilik ünvanı o insanlara iltifat değildir. Bilakis o kişinin o başarıya ulaşmak için verdiği tüm çabaları ve emekleri göz ardı etmektir. Ben dahilik ünvanı verilen şahsiyetlerin hiçbirinin hem kendi, hem de diğerleri için dahi dediğini okumadım. Böyle bir şeyi gören varsa kaynağını göstersin, ben de öğrenmiş olayım. EĞİTİMCİ YAZAR NECİP GÜVEN


...

1970’lere kadar dahilik salt zihinsel bir üstünlük olarak kabul edildiği için, beyin ve beynin yapısı üzerinde çokça durulmuş; ama kararlılık, ısrarcılık, motivasyon gibi duyguları, irade gücünü ve genel olarak kişilik özelliklerini ilgilendiren boyutlar büyük oranda göz ardı edilmiştir.
 
Bu eksikliktir ki, bir dahi olduğu kabul edilen Albert Einstein’ın beyninin incelenmesi sırasında araştırmacılar, büyük bir heyecanla belli bir olağanüstülükle karşılaşmayı ümit etmiştir. Ama bilindiği üzere, Einstein’ın beyni ne normalden büyük, ne de sıra dışı bir nitelikte çıkmıştı.

...
Genel kabule göre, dâhilik insanın kendisini hemen hemen her duruma adapte edebilme yeteneği ve elindeki çok kısıtlı imkânlardan büyüleyici sonuçlar elde edebilmesidir.
 
Bu tanım bize dâhiliğin ortaya çıkması için insanın önüne aşılması neredeyse imkânsız gibi gözüken ‘duvar’ların çıkması gerektiğini hatırlatır. Sorunsuz ve sorusuz akıp giden bir yaşam ya da hiçbir engele takılmadan, hiçbir ağırlık taşımadan akıp giden düşünceler içinden dâhilik çıkmaz.

...
Şu halde dâhiliğin önündeki en büyük engel, “Ben zaten bu işi yapamam” düşüncesidir. Bu güvensizlik ve yılgınlık, bir dâhinin lügatinde yer almaz.

Nitekim Goleman dahiliğin üretkenlik boyutundan bahsederken, bir “akış” hâlinden söz eder. Yüksek bir konsantrasyon söz konusudur. Akış hâlinde beyin, dingin bir durumdadır. Sessizleşir ve kendi işini yapar. Deha açısından önemli olan, işte bu hali sürdürebilmektir.
 
Goleman’ın bu söylediklerinin de ima ettiği üzere, dâhiliğin üç temel bileşeni söz konusudur. Birincisi, dahiler zengin bir hayal gücüne sahiptirler.

Dâhileri diğerlerinden ayıran faktör, onların hayallerinde kurdukları yeni biçimleri ya da hayallerinde kurdukları yeni düşünceleri, ‘hayal dünyası’nda bırakmamalarıdır. Bu da, onların ikinci önemli özelliklerini ortaya koyar: üretkenlik.

Dâhilerin diğer insanlara göre yeni fikirlere dikkat etme, onları muhafaza etme ve onları deneyerek gerçekleştirmeye çalışma gibi bir özellikleri vardır.

Meselâ, ünlü sürrealist ressam Salvador Dali, yapacağı resimlerin imgelerini zapt etmek için yarı uyku halinden faydalanırdı. Aslında hepimizin tam uykuya geçmeden önceki anlarda garip algı tecrübeleri vardır...

Dâhilerin üçüncü önemli özelliği, meydan okuma cesaretleridir. Dahiler karşılaştıkları yeni durumlarda başarısızlık ya da hayal kırıklığı yaşama ihtimallerine yenik düşmezler...

Yani dahi, kendisini yenilikçi bir süreç içinde tanımlar ve o süreç içinde ‘kendisi olabildiği’ için bundan büyük bir zevk duyar.
...

Haber: Necip Güven

 

Dahilerin özellikleri nelerdir?, Dahiler Nasıl Düşünür?, Dâhi Ne Demek, Zeki ve dahi arasındaki fark, Dahilerin psikolojisi
1141 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın