EZBERSİZ ÇARPMA ÖĞRETİMİ SİSTEMİNİ TANIYALIM!
Çarpma Öğretiminde uygulanan yöntemleri üçe ayırıyorum.
1.Bizlerin de öğrencilik zamanımızda uygulanan ve toplumun başına bela olan EZBER YÖNTEMİ.
2.Öğretmenlik yaptığım yıllarda kendi daha kolay yöntemlerimi bulmadan önce uyguladığım MEB ritmik sayma ve katlama yöntemine de MERDİVEN YÖNTEMİ dedim.
İlk yıllarımda ritmik sayma yöntemini oyunlaştırarak uyguladım. Bu yöntemle velileri işin içine hiç katmadan çarpım tabosunu kolayca öğrettim.
3.Daha sonra kendi bulduğum yöntemlerle çarpım tablosunu daha da kolay öğrettim. Bu yöntemlere de herkese kolayca öğreten sistem olduğu için ASANSÖR SİSTEMİ dedim.
ASANSÖR SİSTEMİNİN BÖLÜMLERİ
1.Tekerlemeli Çarpım Tablosu: Tüm çarpım tablosuna tekerlemeler ekledim. Fakat bu tekerlemeleri öğrencileri matematiğe ve zevkli şekilde çalışmaya yönlendirecek, bilinçaltına olumlu mesajlar verecek cümleler yazdım.
Bu tabloyu çarpma öğretimde kullanmadım. Çarpım Tablosunu öğrenen her öğrenciye tekerlemeli çarpım tablolarını hediye edeceğimi söyleyerek onları motive ettim. Sizler de çarpım tablosu öğretiminde kullanmamak şartıyla tekerlemeli çarpım tabloları oluşturabilirsiniz. Yalnız oluşturduğunuz her tekerleme pozitif cümlelerden oluşmalı.
2.Sayıların Dansı: Bu sistemle öğrencilere ikilerden önce dokuzar saymayı kolayca öğrettim. Daha sonra bunu renkli görsel haline getirerek gösteriler yaptım. Bu gösteriler büyükleri bile şaşkınlığa sevk etti. Dokuzar saymada kullandığım bu sistem bakmakla görmek arasında ne kadar fark olduğunu ortaya koyuyor.
Benim yaptığım bu gösteriden sonra insanlar, ''Dokuzar sayma ne kadar kolaymış. Biz nasıl farkına farkına varamışsız.'' diyorlar. İnternet ortamında yaptığım araştırmada dokuzar saymada dört ilginçlikten şu anda ancak ikisi fark edilebilmiş durumda.
Kendi gözlemlerimde sekizer ve yedişer saymalarda da gözden kaçan ilginçlikler fark ettim.
3.Karagöz Çarpım Tablosunu Ezbersiz Öğreniyor Güldürüsü: Yazdığım bu güldürü ile çarpım tablosunun mantığını ve Çarpım Tablosu öğretimde yapılan yanlışları esprili bir dille anlattım. İki bölümlük bu güldürünün linkleri:
4.Beş Duyu İle Ezbersiz Çarpma Öğretimi: Bu çalışma ile paralarla, hayatla bağ kurarak uygulamalı çarpım tablosu öğretimi. Bu çalışmayı da iki bölüm halinde uygulamasını anlattım. Beş Duyu İle Ezbersiz Çarpma Öğretimi Linkleri:
5.DÖRT İŞLEM MATEMATİK SATRANCI: Bu proje dört işlemde ezberin kökünü kazıyacak bir projedir. Bu projeyi internette paylaşmadım. Çünkü uygulanmasını göstermeden anlaşılması zor. Bu projeyi çocuklara nasıl uygulanacağını öğrettikten sonra kendi kendine dört işlemi ezbersiz olarak ve anlayarak yapabilecekler.
6.EZBERSİZ ÇARPMA ÖĞRETİMİ VE DÖRT İŞLEM KİTABI: Bu çalışma bittiğinde çocuklar elde fikri, onluk bozma, ondalık sayıların mantığını ikinci sınıfta bile anlayıp öğrenebilecek. Çünkü bu işlemler hayatla bağlantı kurularak, soyutluktan çıkarılacak.
7.Klasik sistem öğrencilere sayı basamalarını yavaş yavaş öğretirken, ben ikinci sınıfta 3 basamaklı sayıları verdikten sonra hemen 18 basamaklı sayıları veririm. Şu anda 18 basamaklı sayıların 2.sınıfta öğretilmesi ile ilgili, söz ve bestesi bana ait ''Sayı Treni'' şarkısı ve yine projesi bana ait ''Sayı Treni Görseli'' mevcuttur. İsteyen herkese de hiç bir ücret talep etmeden gönderdim ve göndermeye devam ediyorum.
NECİP GÜVEN
Çarpma işlemi en kolay nasıl ezberlenir?, Çarpım tablosunun mantığı nedir?, Çarpma işleminin mantığı nedir?, Kolay çarpma öğrenme, Çarpım tablosu pratik öğrenme, Çarpım tablosu oyunla nasıl öğretilir, Çarpım tablosu KOLAY EZBERLEME oyunu