matematikkafe.com
Matematik zekası diye bir şey yok
Öğrencilerin korkulu rüyası olan matematik, uzmanlar tarafından yıllardır tartışılıyor. Bu tartışmada gelinen son nokta ‘Matematik zeka' kavramı üzerinde yoğunlaşıyor.
Bu konuda E.Ü. Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Beno Kuryel matematik zekanın olmadığını savunuyor. Prof. Kuryel araştırmalarında da bu tezini doğrulayacak çalışmalara imza atıyor. Aşağıdaki söyleşide Prof. Dr. Kuryel, ‘‘Neden matematik zekası yoktur'' sorusuna cevap verirken, matematikten öcü gibi korkanları da rahatlatıyor.
MATEMATİK ZEKASI İLE BU DERSE KARŞI DUYULAN GENEL ÖNYARGI ARASINDA BİR BAĞ VAR MI?
Matematik zeka ile matematik endişesi sürekli olarak birbirini yeniden yaratır. Eğer verili matematik zeka önyargısı varsa ve bu, toplumda yerleşikse birçok insanın matematikten kaygı duyması anlaşılır bir şeydir.
Önyargının silinmesi gerekir.
BU DERSE KARŞI DUYULAN GENEL ÇEKİNCELER YALNIZCA BİR YANILSAMA MI?
Evet bir yanılsamadan ibarettir. Ancak, gerek günlük yaşamımızda gerekse okullarda yerleşik bir önyargıdır. Ne yazıktır ki, birçok öğretmenimiz de buna inanır ve bilmeden zarar vermiş olur.
MATEMATİK ZEKASI DİYE BİR KAVRAMDAN BAHSEDİLEBİLİR Mİ?
Aslında özel bir matematik zekası yoktur. Zeka denen olgu, çok geniş bir renk yelpazesi gösterir. Zeka renkleri belki de yeryüzündeki insan sayısı kadardır. Matematik herkes için, herkes de matematik için uygundur.
BU ÖNYARGILARDA AİLENİN PAYI NEDİR?
Zamanında matematikten sıkıntı çekmiş olan anne ve babalar çocuklarına bunları anlatarak onların önyargılı olmalarına neden olurlar.
ÇEKİNCELERİN AŞILMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Okul yönetimleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler bu önyargının silinmesi için çalışmalıdırlar. Konuyla ilgili çalışmalar, paneller ve söyleşiler düzenlenmelidir.
Özgün OKKALI
Matematik zekası var mıdır?, Matematik doğuştan mıdır?, Matematiksel zeka ne demek?, Matematik IQ geliştirir mi?