• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi21
Bugün Toplam631
Toplam Ziyaret2630040

Principia neden Türkçeye çevrilmemiş?

19/10/2020

principia-kitap


Ayıptan kurtulmak için

EYVAH LA MI YETİNECEĞİZ?

Principia neden Türkçeye çevrilmemiş?

Bilimde neden geri kaldık? Yüksek teknolojiyi niçin üretemiyoruz? Avrupa 17. Yüzyıldan itibaren bilimde ileriye giderken Osmanlı Devleti neden geri kaldı? İslam dünyası neden gelişmelerden habersiz? Bitmez tükenmez sorular zihnimizi tırmalar durur?

Osmanlı Epistemesini Anlamak adlı kitapta Prof. Dr. Remzi Demir temel bilimler için önemli bir eser olan Newton’un PRİNCİPİA adlı eserinin Türkçeye çevrilmediğini yazdı. Üzüldüm, kendisine bir mektup yazdım:

“Sayın Prof. Dr. Remzi Demir

A.Ü. D.T.C.F. Felsefe Bölümü / Bilimi Tarihi Ana Bilim Dalı..
"Osmanlı Epistemesini Anlamak" adlı eserinizin "Bilginin Çevirilerle Yenilenmesi ve Artırılması" ara başlıklı bölümünde (sayfa 94)
"..İsaac Newton’un Philosophiae Naturalis Principia Mathematica’sı (1687) gibi çok önemli bir eserin çevirisi henüz kütüphanelerimize girme başarısı gösterememiştir..."
diyorsunuz. Bu bilgi 2020 yılı için geçerli mi?
Şayet geçerli ise bunun çevrilmesi için birlikte düşünebilir miyiz?
Saygılarımla.
Ramazan BAKKAL

(D. ISAACI NEWTONI / Principia MATHEMATICA. /Sæculi Gentisque nostræ Decus egregium).

Aynı gün Remzi Demir hoca bilgiyi doğruladı, mektubu ekinde kitabı gönderdi.

“Bu Latince baskısı, Ramazan Bey... İngilizcesi de aranıyor...” notunu geçti... Derken Can Serdar beyefendi İngilizcesini gönderdi... işimiz kaldı üç nal ile bir ata... Yahut halat bulduk iş kaldı bir Trans Atlantik almaya...

Bilim Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu ile meseleyi istişare ettik. Ayıptan bir şekilde kurtulmalıyız. Bu düşünen herkesin sorumluluğu... Bir hocamız “Bu iş öncelikle TÜBİTAK’a düşer.” Dedi. Çok doğru bir tespit. Hemen bir mektup hazırladık:

BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ GENEL MERKEZİ
Sayın Prof..Dr. Hasan MANDAL
TÜBİTAK Başkanı / Ankara

Malumunuz olduğu üzere, meşhur İngiliz bilim insanı Sir Isaac Newton'un kaleme almış olduğu eserler, Çağdaş Fizik'in ve bu arada Çağdaş Bilim'in kurucu eserleri arasında müstesna bir mevkiye sahiptir.


Bu saygın şahsiyetin bilim tarihi açısından son derece muteber olan Philosophia Naturalis Principia Mathematica (1687) adlı eserinin bugüne kadar Türkçeye tercüme edilmemiş olması, bilim literatürümüz bakımından büyük bir eksikliktir. Bu eksikliğin acilen giderilebilmesi için mezkur eserin en ciddi neşri olan I. Bernard Cohen'in İngilizce versiyonundan dilimize aktarılarak TÜBİTAK yayınları arasında yer alması için gereğine müsaadelerinizi arz ederiz.

Saygılarımızla. 09.10 2020
Ramazan BAKKAL
Bilim Teknoloji Derneği Yönetim Kurul Adına

Ümit ederiz ki TÜBİTAK çok kıymetli yayınları arasında bu kitaba da yer verecektir. İşin takipçisi olacağız.


Meraklısı için not:


Neler var bu Principia’da?

 

Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Türkçe: Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri Sir Isaac Newton tarafından 5 Temmuz 1687'de yayımlanan 3 ciltlik çalışmadır. Kitabın basım masraflarını Edmond Halley (gökbilimci, Halley kuyrukluyıldızına adı verilen bilim adamı) kendi cebinden karşılamıştır. Klasik mekanik'in temellerini oluşturan Newton'un hareket kanunlarını ve kütleçekim kanunu da içerir. Newton bu kitapta diferansiyel hesapla değil, geometrik ispatlarla çalışmıştır.] Kitapta ispatlar geometri ile yapılmış, evrensel kütleçekimi açıklanmış ve cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, mesafeleri ile ters orantılı birbirlerini çektiklerini açıklamıştır. Kitap Newton tarafından üç ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Galileo'nun deneylerinden övgü ile söz eder ve Kepler kanunlarını matematiksel olarak ispatlar. Bu bölümde kendi ismi ile anılan Newton hareket yasalarını açıkladı. İkinci bölümde akışkan içindeki hareketleri incelemiştir ve en iyi gemi tasarımı için öneriler koymuştur. Bu bölümde dalga hareketlerini matematiksel incelemesi ilgi çekmiştir.[6]

 
Principia kime ait?, Matematik ilkelerinin yazarı kimdir?, Matematiğin ilkeleri kim yazdı?, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica Türkçe, Matematiğin İlkeleri adlı 3 ciltlik eserin yazarı kimdir, Principia ne demek
 
1216 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın