matematikkafe.com
HEYECANLARINIZI HEP CANLI TUTUN!
Toplumumuzda genellikle heyecan kelimesi olumsuz anlamda kullanılır. Fakat biz burada bilakis insanları tetikleyen, ateşleyen heyecandan bahsediyoruz. İsterseniz önce toplumumuzda sık sık gündeme gelen olumsuz heyecan türünü ele alalım.
Bu heyecan, olumsuz düşünmeyi adet haline, getirmiş olan insanların duyduğu heyecandır. Bu şekilde heyecan duyan insanlar olayları hep olumsuz şekilde ele alırlar. Olabilecek en kötü durumları düşünürler. Çoğunlukla da düşündükleri olumsuz sona da kolayca ulaşırlar. Çünkü duydukları bu olumsuz heyecan onların rahat ve verimli çalışmalarını engeller. Duydukları bu heyecan yüzünden kendilerini tam olarak konsantre olamazlar, mantıkları ve beyinleri doğal şekilde çalışamaz. Normal şartlarda kolayca yapabilecekleri bir çok soruyu yanlış cevaplarlar. Sınavdan sonra da “Hay Allah, bu kadar kolay soruları nasıl yanlış cevaplandırdım” diye hayıflanırlar.
Şimdi de yazımızın başlığını oluşturan olumlu anlamdaki heyecana değinelim. Bu tür heyecanı evlenmek üzere olan bir çiftin heyecanına benzetebiliriz. Bu gençler bir yuva kurmanın heyecanın ve sevincini bir arada yaşamaktadırlar. Bu şekilde düşünen insanlar sınavlara hazırlanırlarken sanki düğüne hazırlanırlarmış gibi heyecan duyarlar. Bu duygu onların çalışma istek ve azimlerini daha da kamçılar. Sınavlara girerlerken kendilerinden emin ve heyecanlıdırlar.
Sınavlara bu duygularla girdikleri için çoğunlukla başarılı olurlar. Başarısız olsalar bile geçmişi düşünmek yerine o sınavlardan aldıkları derslerle gelecek sınavları düşünmeye ve hazırlanmaya başlarlar. Onlar olumsuz şartlara teslim olmazlar; hayattaki yaşadıkları olayları birer öğrenme fırsatı olarak görürler.
Yazımızı iki heyecan formülü ile bitirelim:
KORKU+HEYECAN=BAŞARISIZLIK, ÜMİT+HEYECAN=BAŞARI
OLUMLU DÜŞÜNEN İNSANLARIN DUYDUĞU HEYECAN ONLARI ATEŞLERKEN, OLUMSUZ DÜŞÜNEN İNSANLARIN DUYDUĞU HEYECAN ONLARIN BEYNİNİ KİLİTLER. NECİP GÜVEN
BAŞARI YOLUNDA GENÇLERE TAVSİYELER! (13)