• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi53
Bugün Toplam691
Toplam Ziyaret2630100

İlginç bir araştırma sonucu

22/01/2023

ilginc bir arastirma sonucu


matematikkafe.com

Değerli eğitimci Hasan YILMAZ Hocamın ÖĞRETMENİM LÜTFEN BU KİTABI OKUR MUSUN! adlı kitabında naklettiği (s-164-165) bir araştırmanın sonuçları: 

 
Kesintisiz 8 yıllık eğitime geçmediğimiz ve sınıf tekrarlamanın yönetmeliklerimizde bulunduğu yıllarda yapılan ilginç bir araştırma.

İlköğretim 3. sınıfın sonunda kesinlikle “başarısız” olan ve objektif ölçütlere göre yapılan değerlendirme sonuçlarına göre “şüphesiz” sınıf tekrarlamaları gereken 20 öğrenci seçiliyor.

Unutmayınız, bu 20 öğrenci de sınıfta kalmaları gerekecek kadar başarısız. Gerekli izinler alınarak bu 20 öğrencinin 10 tanesi bir üst sınıfa, yani 4.sınıfa geçiriliyor, diğer 10 öğrenci ise 3.sınıfta bırakılıyor. Ertesi öğretim yılında, bütün yıl boyunca bu 20 öğrenci dikkatli bir şekilde gözleniyor.

Derslerdeki başarıları, arkadaşları ile uyumu, ödev yapma davranışları ayrı ayrı ve gözlem kayıtları tutularak izleniyor. Sonuç o kadar ilginç ki; Kesinlikle sınıfta kalmaları gerekirken ancak karnelerine geçer not verilerek bir üst sınıfa geçirilen 6 tanesi, kısa bir süre içinde 4.sınıftaki arkadaşlarının düzeyine erişiyorlar, 2 tanesi bu düzeyin daha üstünde bir başarı gösteriyor, bu 10 öğrenciden sadece 2 tanesi başarısız oluyor.

Şimdi bir de karnelerine “KALDI” yazılarak sınıf tekrarı yaptırılan 10 öğrenciye bakalım. Bu 10 öğrenciden 7 tanesi bulundukları, bırakıldıkları sınıfın düzeyinin altına düşüyorlar, sadece 3 tanesi bırakıldıkları 3. sınıfta başarılı oluyor. Arkadaşlar bu araştırmanın sonuçlarından çıkarılması gereken ders sanıyorum şu olmalı: Bir öğrenciye “başarılısın” demek, onun yeni başarıları özlemesi ve arzulaması ile sonuçlanıyor. Kısaca güdülenmesini sağlıyor. Bir öğrenciye de “sen başarısızsın” demek ise, onun o başarısızlık çemberinde dönüp durmasına ve adeta başarısızlığı “kaderi” gibi görmesine yol açıyor.

Ben de buradan öğrencilerimizi uyarayım. Sevgili öğrenciler eğer bilinçlenip içinizdeki o muhteşem gücün farkına varmazsanız; çevrenizde sizin için söylenen olumsuz sözler “KADERİNİZ” olabilir. Ama siz uyanık olursanız bu olumsuz sözler sizi ateşleyen birer roket görevi görebilir. O zaman siz de emin adımlarla hedeflerinize ulaşırsınız.

Necip Güven

KAYNAK: Hasan YILMAZ ÖĞRETMENİM LÜTFEN BU KİTABI OKUR MUSUN?


589 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın