Yarış atı oldum anne şiirinin yazılış hikayesi!
Sevgili Dostlar, öğrencilik-öğretmenlik eğitim yaşantımda şahit olduğum üzücü tablolar beni çok derinden etkiliyor. Gençlik yıllarımda her genç gibi başımda kavak yelleri estiği yıllarda defterlerin arasına kendimce şiirler yazardım. Anneciğim soba tutuşturmak için kullandığı defterlerle o şiirler de yanıp kül olup gitmişti.
Daha sonra hayat mücadelesi içinde yıllarca şiir yazmadım. Hayatımda bir dönüm noktası olan 7 Mayıs 1999 tarihinden sonra eğitim ve kişisel gelişim üzerine onlarca kitap okudum. Okudukça eğitim sistemimizdeki çarpıklıkları daha rahat görmeye başlamıştım.
Fakat bir çok insanın bir gözünü yumduğu bir dünyada iki gözümü de açarak yaptığım gözlem sonucunda savunduğum fikirler yüzünden çevresi tarafından anlaşılmaz bir insan olarak nitelenmeye başladım.
Bu yüzden çoğu zaman çığlıklarımı, acılarımı, göz yaşlarımı mecburen içime gömdüm. Bir süre sonra içimdeki acılar, öfkeler, gözyaşları volkana dönüşerek kaynamaya başladı. Daha sonra ağzımdan şiir olarak patlamaya başladı. İçimde öyle çok acılar var ki, hangi birini paylaşayım. Yeri geldikçe paylaşmaya çalışacağım.
``Yarış Atı Oldum Anne`` şiiri de böyle bir duygu seli sonrasında ortaya çıktı. Yoksa paraverseniz ısmarlama şiir yazacak kadar yetenekli birisi değilimdir. Bu şiir internette okuduğum bir kitabın tanıtımı ve kızı birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen annenin yaz tatilinde kızıyla birlikte yaşadığı sıkıntıları e-mail yoluyla paylaşması sonucunda birden dudaklarımdan dökülmeye başladı.
Unutmamak için hemen kalem kağıt çıkarak yazdım. Okuduktan sonra haksız mıyım takdirini size bırakıyorum.İşte ``Yarış Atı Oldum Anne`` şiirinin hikayesi...
EĞİTİMİMİZİN ÖZETİ: VER ÖLÇÜSÜZ ÖDEVİ, HAYATI ANNEYE VE ÇOCUĞUNA ZEHİR ET!
Necip Bey merhaba. Sizi Matematiği sevdiren adam sitesinde tanıdım. Sizinle yüz yüze tanışabilmeyi yada seminerlerinize katılabilmeyi çok isterdim. Benim İrem adında 2.sınıfa geçen bir kızım var, yarı özel bir okula gidiyor. Aynı özelliklere sahip bir başka okul daha var ve tahmin edersiniz ki bu okullar bir yarış içindeler ve 1.sınıfta öğretmenler canımıza okudular desem beni belki anlarsınız.
Kızım matematiğe daha yatkın fakat öğretme konusunda ben çok başarılı değilim. Sizi de şu çarpım tablosunu ararken buldum, çünkü öğretmeni 2.sınıfa başlarken 10`lara kadar öğrenip gelin dedi, ben de şöyle renkli şekilli dikkat çekici bir şeyler hazırlayıp götüreyim öğreteyim diye arıyordum.
Sizin kitabınızı öğrendim hemen internetten sipariş edeyim ve okuyayım istedim ama kitap sitelerinde bulamadım en kısa zamanda kitapçılardan araştıracağım. Bana kızım için neler yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler, sevgilerimle. İyi günler dilerim. RUMUZ: Çaresiz Anne
Necip Bey Merhaba. Öncelikle maillime cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Kitabınızı bu ay sonunda ancak alabilirim, ayın 31`inde maaşımız yatıyor sizin hesabınıza EFT yapıp göndermenizi istiyorum. Çünkü gerçekten faydalı olacağına inanıyorum, kızımı ben çalıştırıyorum ama kendimi çok yeterli görmüyorum o yüzden önce ben biraz çalışayım. Ayrıca taslakta olsa gördüğüm kadarıyla bana ve sonucunda kızıma faydalı olacağını gördüm.Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. RUMUZ: Çaresiz Anne
Necip Bey günaydın, çok düşüncelisiniz teşekkür ederim. Kızıma şimdi de İstiklal Marşı`nın 10 kıtasını ezberletmeye çalışıyoruz daha doğrusu o gündüz kendi kendine 1`er kıta çalışıyor akşama da beraber tekrar ediyoruz. Benim de anlayamadığım çocuklar tatil nasıl yapacaklar 10 kıta İstiklal Marşı ezberle, 10`lara kadar çarpım tablosunu ezberle bunlar yetmiyormuş gibi 1.sınıfta öğrendiklerini unutmasınlar diye yaz tatil kitapları ve test kitaplarına çalış. Vallahi bilmiyorum ama kızım bana dün diyor ki ‘’Benden çok şey istiyorsunuz.’’ :-)))) Düşünüyorum da haklı gerçekten de. Tekrar teşekkürler. RUMUZ: Çaresiz Anne
NOT: NE BU YAHU! UZMANLAR BAKANLIK VE UZMANLAR YAZ TATİLİ İÇİN ÖDEV VERMEYİN DİYOR, DİNLEYEN YOK. ANNE -BABA ÇOCUĞA DERS ÇALIŞTIRSIN AMA MAAŞI ÖĞRETMEN ALSIN, OLACAK İŞ Mİ? ESKİŞEHİR'DE ESENTEP'E VE SÜTLÜCE MAHALLERİNDE ÖĞRETMENLİK YAPTIM AMA TAM TERSİNE BEN ANNELERE, ''SAKIN ÇOCUKLARINIZIN ÖDEVLERİNE KARIŞMAYIN. ÇOCUKLARINIZ ÖDEVLERİNİ YANLIŞTA OLSA KENDİLERİ YAPSIN, ONLARIN ÖĞRETMENLERİ SİZ DEĞİLSİNİZ, BENİM.'' DEDİM. (NECİP GÜVEN)
BİR ARAŞTIRMACI PSİKOLOGUN KİTABININ TANITIM YAZISI
HANİ OKULU SEVECEKTİM!
Uzunca bir süredir elimden düşürmediğim, sürekli yanımda taşıdığım, ne yapsam da okurlara, anne-babalara, öğretmenlere, yazar arkadaşlarıma varlığını duyursam dediğim bir kitap var.
Yazıma da adının başlığını verdiğim bu kitabın yazarı klinik psikolog Olcay Güner. Ne yalan söyleyeyim, kendisini bir kitabıyla da olsa bu kadar geç tanıdığım için çok üzgünüm. Bilgiyi konunun uzmanından edinmek, özellikle de 18 yılını böylesine önemli bir alan üzerinde yoğunlaştıran bir bilim insanının gözüyle çocuklara bakmak çok önemli.
Bütün çocuk yazınıyla uğraşan dostlarımın bu kitabı özellikle okumalarını isterim. Çünkü bu kitap yazara, yazdıklarına ve çocuklara bakışlarında onlara çok şey kazandıracaktır.
* * *
Bu bir öykü kitabı değil. Ama öykü tadında. Çünkü bu kitapta, son derece akıllı oldukları halde okulda başarısız olan, sorunlarını çözümleyememiş, yetişkinlerle ilişkilerinde kendilerini anlatamamış çocukların ortak öyküleri anlatılıyor.
Olcay Güner`in öylesine güzel bir Türkçesi ve anlatım dili var ki, kitabı elinize alınca bırakamıyorsunuz. Bazı bölümleri dönüp dönüp okuyor, aile-okul-başarı üçgeninin arasında sıkışıp kalan çocuğa ne denli bilgisiz, önyargılı ve akılcı olmayan bir yaklaşımla baktığımızı daha iyi anlıyorsunuz.
Kitapla ilgili uzun uzun yazılar yazabilir, hatta sayfalar oldurabilirim. Ama bu onu size anlatmama, aktarmama yetmez. En iyisi Olcay Güner`in kitabın önsözünde önemle vurguladığı bölümlerden sizlere satırlar taşımak daha doğru olacaktır.
* * *
Söze şöyle başlıyor Olcal Güner: Biraz gayret etse olacak sanki. Akıllı olduğu ortada, ama nedenyapamıyor? Daha iyisini yapabileceğini biliyoruz. Daha sonra şöyle sürdürüyor sözlerini: Bu ve benzer söylemleri, sürekli çocuğunuz ya da öğrencileriniz için kullanıyorsanız, ya da sıklıklabirilerinden işitiyorsanuz, bu kitap size ışık tutabilir.
Klinik psikolog Olcay Güner, dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu ve sosyal beceri eksikliği olan çocuk ve gençlerle yaklaşık 20 yıldır çalışıyor. Kitabın kahramanlarının her biriyle uzun soluklu, özel eğitim ve terapi çalışmaları yapmış ve görmüş ki; bir yönleriyle, bir elektronik ustası, şiir yarışmalarında birinci olan, münazaralardan başarıyla çıkan, spor yarışmalarında madalyalar kazanan bu çocukların şanssızlıkları okul sisteminin ağırlıkla talep ettiği hafıza, ardışık ve mekânsal düzenleme, ince motor, dil, yüksek düşünme becerilerinden birinde veya birkaçında zaafı olmak ve kalıplaşmış sistemler gereği güçlü alanlarını okulda sergileyememek.
Bu çocukların, sorunlarıyla baş edebilmeleri için yüreklendirilmeye, iyimserliğe ve sabra gereksinimleri olduğunu yazıyor. Özellikle de şunu vurgulamayı da unutmuyor: Ben bu sorunlarla tek başına mücadele edebilen pek az çocuğa rastladım. Çocukluğunda fark edilmemiş, bugün yaşamın çeşitli alanlarında yaşamlarını sürdürmekte olan pek çok insanın neden başarısız olduklarının da ip- uçlarını bize verecektir.
MORPA Yayınları`ndan çıkan, klinik psikolog Olcay Güner`in hazırladığı, editörlüğünü Doç. Dr. Esra Aslan`ın yaptığı bu değerli yapıtı başta anne-babalar ve öğretmenler olmak üzere herkesin okumasını salık veririm.
KAYNAK: mailto:yural@milliyet.com.tr
YARIŞ ATI OLDUM ANNE!
Hani okul çok güzeldi,
Ben orayı sevecektim,
Bilgi, oyun ve eğlence
Ben orada gülecektim.
Yarış atı oldum anne
Koşuyorum, koşuyorum.
Sevgi bunun neresinde
Şaşıyorum, şaşıyorum.
Hani okul çok güzeldi,
Ben orayı sevecektim,
Bilgi, oyun ve eğlence
Ben orada gülecektim.
Sen de bana jokey oldun,
Kamçılayıp duruyorsun,
Küçük yaşta stres oldum,
Sen hayaller kuruyorsun.
Hani okul çok güzeldi,
Ben orayı sevecektim,
Bilgi, oyun ve eğlence
Ben orada gülecektim.
Ders yapmaktan bıktım anne,
Ben çileden çıkıyorum,
Testler, tostlar senin olsun
Gemileri yakıyorum.
Hani okul çok güzeldi,
Ben orayı sevecektim,
Bilgi, oyun ve eğlence
Ben orada gülecektim.
NECİP GÜVEN