Çocuğunuzun ev ödevlerine karışmayın
Endişelerim boşa çıktı!
Oğlum Hayati ikinci sınıfa geçtiğinde onun geleceği ve hayatı hakkında endişelerim vardı. Kendim ilkokul yıllarında matematikte zorlanmıştım. Oğlumun ablasının da önceki yıllardaki matematik dersi ile ilgili ödevlerinde hep yardımcı oluyordum. Hayati’nin de aynı zorlukları yaşayacağını düşünüyordum.
İkinci sınıfta Necip Öğretmen, Hayati’nin ev ödevlerine karışmamamızı istedi. Bizim yalnız gözlemci olarak izlememizi; çocuklarımızın yanlışlarının olmasının doğal olacağını söyledi. Artık oğlum ödevlerini beni karıştırmadan kendisi yapıyordu. İkinci sınıfa giden oğlumun matematik ve diğer derslerinde kendi ödevlerini kendi yapmasının beşinci sınıfa giden kızımı da olumlu etkiledi. Bizim yanımızda ders çalışan çocuklarımız odalarını ayırarak kendileri ders çalışmaya başladı.
Sene başındaki korkularım yersiz çıkmıştı. Öğretmenin matematik ile ilgili verdiği oyunları kendi aralarında oynuyorlardı. Daha sonra öğretmen tekerlemeli çarpım tablosunu dağıttı. Tekerlemeli çarpım tablosu çocukların çok hoşuna gitti. Çarpım tablosuna çalışmaktan zevk alıyorlardı. Daha sonra öğretmen oğlumun defterine yaptığı işlemlerle ilgili olumlu mesajlar yazmaya başladı. Öğretmenin defterine yazdığı olumlu mesajlar oğlumun matematiği daha çok sevmesine sebep oldu.
Oğlum normal çalışmalarının dışından da kendi kendine çarpma ve bölmeler yapıyordu. Bu çalışmalar bana daha önceki yıllarda çocuklarımızı boş yere ezdiğimizi öğretti. Ben yardım ettiğimde hem zamanımı harcıyordum, hem de çocuğum sıkılıyordu. Şimdi ben çocuklarımı kendi başlarına bıraktım. Hem ben rahatladım, hem de çocuklarımın başarısı arttı.
Annelere çocuklarını fazla sıkmamalarını, kendi başlarına çalışma imkanı vermelerini öneririm. Onlara güvensinler. O zaman çocukları daha başarılı olur. Buna inanıyorum.
ZELİHA ATAR