• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi28
Bugün Toplam793
Toplam Ziyaret2629311

İlginç matematikçiler: Uluğ Bey

10/03/2023

ulug-bey

 

Uluğ Bey


Babası, Timur‘un küçük oğlu Şâhruh Mirza olan Uluğ Bey, iyi bir yönetici olmanın yanı sıra büyük bir bilgin; ilim, fikir ve sanat dostu idi. O, sarayda dinî ilimleri, ardından da mantık, matematik ve astronomi tahsili gördü.

Babası, 1409 yılında ele geçirdiği, Semerkant merkez olmak üzere Mâverâünnehir bölgesinin yönetimini ona verdiğinde henüz on altı yaşındaydı. Bu bölgeyi kırk yıla yakın süre idare etti.

Devrinin ilim, fikir, sanat adamları ve edebiyatçılarını, bol ihsanlarda bulunarak korudu, verimli olmaları için destek oldu ve onlardan kendisi de istifade etti. Kadızâde-i Rûmî, Cemşîd el-Kâşî, Ali Kuşçu bunlardan bazılarıdır.


Uluğ Bey‘in döneminde Semerkant, tüm ilimlerde de önemli bir merkez haline geldi. Özellikle sanat ve edebiyat en parlak dönemini yaşadı.

Uluğ Bey, Semerkant‘ta iki medrese yaptırıp, bunları vakıf eserleriyle destekledi. Medresedeki derslere iştirak ettiği gibi zaman zaman kendisi de ders verdi. Merâga‘dan sonraki en büyük rasathâneyi Semerkant‘ta kurdu. Burada yapılan çalışmalar ilim dünyasına öncülük etti. Uluğ Bey Zîci adlı eserini burada yazdı.

Uluğ Bey, ilmî kişiliğine yakışır bir vaziyette, ilmin sürekliliğine katkı sağlamak maksadıyla okullaşmaya önem vermitir. Külliye şeklinde kervansaray, hankah ve diğer bölümlerin de bünyesinde yer aldığı medresesiyle anılmaktadır. Uluğ Bey‘in özenerek yaptırdığı belli olan medresenin fîrûze ve lâcivert çini süslemeleri dikkat çekici şekilde yapıya güzellik ve ihtişam kazandırırken; cephenin büyük bir bölümünü kaplayan ve binanın iki katı yükseklikte olan cümle kapısı, köşelerdeki minarelerle birlikte medreseye azametli bir görüntü kazandırmaktadır.

 

İlginç Matematikçiler Ana Sayfa

 

1452 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın