BASIN AÇIKLAMALARIMDAN SEÇMELER! (6)
Eğitimci-yazar Necip Güven, matematik öğretiminin temellerinin anasınıfında atılmaya başlanması gerektiğini savundu.
Güven yaptığı açıklamada, öğrenmenin doğumla başlayıp, ölene kadar devam eden bir süreç olduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalar, insanların hayatını yönlendiren bir çok alışkanlığın temelinin 0-5 yaş arasında atıldığını ortaya koydu. Üretici firmalar için müşteri denince hiç bir yaş sınırı yoktur. Reklamlarını yaparken, ürünlerinin hedef kitlesini tanımladıktan sonra reklamlarını bu profile göre dizayn etmektedirler.
Örgün eğitim sistemlerinde ise, eğitim ve öğretimde plan ve programlar genellikle ilköğretim birinci sınıfa göre şekillendirilmektedir. Bu ise, öğretimde ileriki yıllarda telafisi zor sıkıntılara yol açmaktadır. Özellikle matematik öğretiminde kreş ve ana sınıfında çocuklara uygun programlar geliştirilmediği için öğretilecek bilgiler biriktirilmekte ve okula başlar başlamaz çocuklara bu bilgiler birden alışılageldik yöntemlerle yoğun şekilde öğretilmeye çalışılmaktadır. Bu, hem çocukları dersten uzaklaştırmakta, hem de anne ve babaları psikolojik olarak sıkıntıya sokmaktadır" dedi.
"Matematik öğretiminin temelleri, en geç anasınıfında atılmaya başlanmalıdır" diyen Necip Güven, şunları söyledi:
"Bu temellerin, klasik öğretim sistemlerine göre atılmasının mümkün olmayacağı eleştirisi getirilebilir. Böyle bir eleştiri, mevcut sisteme göre doğru bir eleştiridir. Ancak, çocukların bulundukları yaşlar dikkate alınarak müzik ve oyun temelli öğretim yöntemleri uygulandığında, bu yaştaki çocukların öğrenemeyeceği düşünülen bir çok bilgiyi tecrübelerime dayanarak daha verimli şekilde verilebileceğine inanıyorum. Bana bu fırsat verildiğinde, bu tezimin doğruluğunu her platformda ispat etmeye hazırım.
Tezimi bu kadar kendime güvenle savunmamın ana sebebi kişisel değil, bir sistem savunmasıdır. Günlük hayatta yaptığımız işleri kolaylaştırıp zorlaştıran da aslında yalnız becerilerimizin eksikliği değil, çoğunlukla kullandığımız sistemlerin güçlü ya da zayıf oluşudur. Çocukların korkularının pekişmediği bu ilk yıllarda yapacağımız çocuk psikolojisine uygun öğretim sistemleri ile korkuların oluşması önlenip, matematiği sevdirmek mümkün olabilir.
Bu teze karşı bunun bu zamana kadar yapılamadığı ileri sürülebilir. Fakat bu, bundan sonra da yapılamayacağını göstermez. Günümüzden 40-50 yıl önceki mevcut sistemlerle yapılması imkansız ya da çok zor olan işler, yeni teknolojilerle daha kısa zamanda, daha az maddi imkanlarla ve daha kolay yapılmaktadır."
KAYNAK: Eskişehir Yerel Gazeteler
NOT: Bu basın açıklamasını 14 yıl önce kreşlerin bu kadar yaygın olmadığı yıllarda yaptım. Şimdi ise matematik eğitiminin kreşlerde başlaması gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda kreş ve anasınıflarında matematik öğretimi ile ilgili hazır projelerim var. Kreş ve anasınıflarda matematik eğitiminin sistemli yapılabilmesi için ekip çalışması gerekir.
Bu ekip çalışmasının üç ayağı var. Kreş ve anasınıflarında matematikle ilgili yapılacak çalışmaların 5-7 yaş çocuğunun öğrenme özelliklerine göre ezber içermeyen somut objelere dayandırılmalı. Hazırlanan bu matematik objeleri oyunların ve şarkıların içine adapte edilmeli.
Bu yüzden çocukların öğrenme sisteminin farkında olan iyi bir matematikçiye ihtiyaç var. İkinci olarak öğretilecek konularla ilgili oyunlar, tekerlemeler ve şarkıların hazırlanması. En sonunda da yazılan matematik şarkı sözlerini çocuk psikolojisine uygun besteler yapacak müzik bestecilerine ihtiyaç olacak.
Ben birçok kreş, anasınıfı ve ilkokullara uygun matematik şarkıları yazdım ama bestelenip müzik haline getirilemediği için kullanamıyorum. İnternet ortamında izlediğim çocuk matematik şarkıları ise müzik olarak güzel olmakla birlikte öğretim gücü olarak yetersiz kalıyor. Bu yüzden çocuklar için matematik şarkıları yapılırken bu konuda uzman olan matematikçilerin de görüşleri alınırsa ortaya çıkan eser daha etkili olur. NECİP GÜVEN
BASIN AÇIKLAMALARIMDAN SEÇMELER! (7)
Basın açıklamalarımdan seçmeler! (5)