matematikkafe.com
Matematik kabusuna son
Bildiğiniz gibi toplumumuzda matematik dersi hep çok zor bir ders olarak görülmüştür. Hala da bir çoğumuzun kabusu olmaya devam etmektedir. Öğretmenlik hayatımın ilk yıllarında ben de insanların matematik dersine karşı niçin soğuk davrandıkların hep merak edip durmuşumdur. Daha sonraki yıllarda taşlar yavaş yavaş yerine oturdukça insanların neden matematikten nefret ettiklerini daha iyi anlamaya başladım. Yıllardır bu konu üzerinde yaptığım çalışmaların sonucunda, çok ilginç ipuçlarına ulaştım.
Bizlere yıllardır hep çevremizden matematiğin çok zor bir ders olduğunu, onu ancak çok zeki öğrencilerin başarabileceği söylendi. En sonunda bu yanlış teze biz de iyice inanmaya başladık. Fakat yıllardır yaptığım araştırma ve uygulamalar sonucunda problemin matematik dersi ve öğrencilerden kaynaklanmadığı gerçeğiyle yüz yüze geldim. Toplumumuzda matematiğin sevilmemesinin ve bu dersteki başarısızlığın iki ana nedeni olduğunu gördüm.
Birincisi, matematik korkusunun küçüklerin beyinlerine onların en yakınlarında olan büyükleri tarafından nakşedilmesidir. Biliyorsunuz ki günümüzde internet ortamında ortaya çıkan bir virüs, o ağdaki anti virüs programı olmayan tüm bilgisayarlara kolayca bulaşmaktadır. Canlı bir internet ağı olan toplum hayatımızdaki tüm olumsuz duygu ve düşünceler de onlara karşı anti virüs programı geliştirme fırsatı bulamamış olan genç beyinlerin düşünce ağlarını kolayca istila etmektedir.
Bu çocuk ve gençlerden çok azı bilinçli öğretmenleri, anne-babaları sayesinde veya kendi çabaları sonucunda bu virüsle baş edip başarıya ulaşmaktadır. Maalesef büyük bir çoğunluk bu virüslerle nasıl mücadele edeceğini bilmediği için bilgisayar programları iflas etmektedir.
İkinci neden ise büyüklerin kendi yanlışlarını düzeltmeden çocuklara ve gençlere yardım etmeye kalkışmalarıdır. Çünkü büyüklerin söylediği sözler doğru veya yanlış çocukları bilimsel gerçeklerden daha çok etkilemektedir.
Toplumumuzdaki büyükler doğru bildikleri yanlışlar konusunda ikna edilebilirlerse çocuklarda ve gençlerde bunun olumlu etkileri daha çok ve daha çabuk olacaktır.
Hayatta işimize yarayacak kadar-hatta gerekirse veya istenirse daha fazla matematik bilgisine sahip olmak 7 yaşından 77 yaşına kadar normal zekaya sahip her insan için mümkündür. Yeter ki önce önyargılarımızdan kurtulalım, sonra da uygun yöntem ve teknikler kullanalım.
İnsanlık tarihi bundan daha büyük birçok sorunla ve bu sorunları gidermek için geliştirdiği çözümlerle doludur. Ben de birçok insanın sorunu olan bu konu hakkında yaptığım araştırma, inceleme ve tecrübelerimden faydalanarak bu sorunun çözümünün zannedildiği kadar zor olmadığını düşünüyorum.
Necip Güven