• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam508
Toplam Ziyaret2629917

Matematikte toplam kalite yönetimi

13/03/2023

her yerde toplam kalite

 

Eğitimde ve matematikte toplam kalite yönetimi

 

Eğitimde toplam kalite nedir?


Eğimde toplam kaliteyi, Dahlgaard kısaca şöyle tanımlıyor:

“Bütün işgören ve öğrencilerin aktif bir şekilde katıldığı sürekli iyileştirmeler ile artan 
müşteri tatmininin karakterize ettiği bir eğitim kültürü.“

Eğitimde toplam kalitenin varlığından söz edebilmek için bu tanımda da belirtildiği gibi herkesin katılımı, sürekli iyileştirme ve müşteri odaklılık esastır.

Eğitimde TKY uygulaması sonucunda esnek ve yaratıcı düşünce biçimi gelişmekte, sürekli gelişim birincil amaç olmakta ve sonuçta organizasyon kültürü değişmektedir.


TKY' nin eğitim kurumlarında uygulanabilmesinde, öncelikle üst yöneticilerin TKY' yi benimsemeleri ve uygulamaya destek vermeleri gerekmektedir. Eğitim yöneticileri, astlarına güven duymalı, kalite konusunda bazı yetkilerini devretmeleri gerekmektedir.


DEMİNG' İN EĞİTİME UYGULANAN BAZI İLKELERİ


TKY' nin gelişmesinde önemli katkıları olan Deming' in 14 ilkesinin eğitime uygulanması özet olarak aşağıda açıklanmıştır.

1. Ürün ve hizmetin iyileştirilmesi için amaçlarda süreklilik yaratın: Okul, öğrencilerin potansiyellerini, öğretmen ve öğrencilerin birlikte çalışmalarının iyileştirilmesi yoluyla, arttırmalarına destek olmaya odaklanmalıdır. Sınav sonuçları, her bir öğrencinin doğasında var olan sürekli öğrenme sürecinden sağladığı ilerlemeye göre önemsiz kalır.

2. Yeni felsefeyi benimseyin: Okul liderleri, öğretmen-öğrenci takımlarının daha çok yetkilendirilmesi kanalıyla yeni, sürekli iyileştirme felsefesini benimsemeli ve tamamen desteklemelidir. Yeni felsefenin sadece okul veya il/ilçe çapındaki sınav sonuçlarını iyileştirmeye yönelik uygulaması, başarı için şart olan güveni sarsar.

Dr. Deming "Herkesin yapabileceğinin en iyisini yapmasının iyileşmeyi sağlar mı” diye soruyor. Daha sonra da yine kendisi “Ne yazık ki hayır. İyi niyetli çabalar yeterli değildir. Çabalar bilgi yardımıyla yönlendirilmelidir" diye cevap veriyor.

NOT: Kal-Der yayınlarından eğitimci Lee Jenkins'ın “Dr. Deming'in İlkeleriyle Sınıfta İyileştirme” kitabını tüm eğitimcilerin okumasını tavsiye ediyoruz.

DR. DEMİNG İLKELERİNE GÖRE SINIFTA İYİLEŞTİRME!

Matematik Kafe


868 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın