• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi54
Bugün Toplam693
Toplam Ziyaret2630102

Müzik eğitimi, çocukların iç dünyalarını geliştiriyor

06/06/2021

muzik ve sosyellesme

 

Müzik eğitimi almak, çocukların iç dünyalarını geliştirip sosyalleştiriyor mu?

 

Çocukların kendine güven ve iç dünyalarının daha sağlam olmasına katkı sağlayan müzik, sosyalleşmeye de yardımcı oluyor.

 

Ailede ve okullarda müzik eğitimine önem verilmediğini belirten uzmanlar, çocukların iç dünyalarının ihmal edildiğini savunuyor. Oysa müzikle uğraşan çocukların diğerlerine oranla daha sakin ve derslerinde başarılı olduğu gözleniyor. Müzik otoritelerine göre birçok ülkede öğrencilere mutlaka milli kültürlerine ait enstrümanlar öğretiliyor. Bu sayede kendi tarih ve kültür miraslarına sahip çıkma fırsatı veriliyor. Yabancı kültürlere ait müziklerse istek olması durumunda yüzde 10 oranında eğitime dahil ediliyor. Aynı mekanizma Türkiye'de tersine işliyor. Batı müziği ağırlıklı eğitim verilirken Türk müziği ihmal ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan müfredatta bile Batı müziği A, Türk müziği ise B sınıflandırmasında yer alıyor. Oysa aynı müfredatta müzik eğitimi, "Milli duyguları geliştirici ve bütünlüğü pekiştirici marşlar, hamasi okul şarkı ve türküleri, ninni ve oyun müziklerinin doğru olarak öğrenilip söylenmesinin önemini kavratabilmeli." şeklinde tarif ediliyor.

 

Müzik ve resim gibi sosyal içerikli derslerin iç dünyayı geliştirdiğini vurgulayan kişisel gelişim uzmanı Canten Kaya, iç dünyası gelişmeyen bir insanın sosyal ilişkiler kurmakta zorlandığını belirtiyor.

 

Eğitmenlerin müziğin önemini kavraması gerektiğinin altını çizen psikolog Orhan Keskin, Pokemon tarzı çizgi film müzikleriyle rock ve pop tarzı müziklerin çocukları hırçınlaştırdığını vurguluyor.

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Müziği Konservatuarı mezunu ve bir müzikevi sahibi olan Latif Öz'e göre, kurs alan öğrenciler, diğerlerinden çok daha uyumlu ve sosyal. Öz, ailelerin çocuklarını 5 yaşından itibaren klavyeli, 7 yaşından itibaren telli ve nefesli çalgılara yönlendirebileceğini belirterek her milletin kendi duygu ve ruh yapısına göre müzik tarzı olduğuna dikkat çekiyor.

 

Türk sanat müziği çalışmalarıyla son yıllarda adını duyuran Ertuğrul Erkişi müzik eğitiminin çocukların fiziki ve psikolojik açıdan gelişimine katkı sağladığını ifade ediyor.

 

İzmirli eğitmen Evren Balgöz ise drama ve ritim sanatları yardımıyla öğrencilerin yeteneklerini keşfediyor. Ritim ve dramanın dışavurum özelliğinden faydalanarak gerek içine kapanan gerekse aşırı özgüven sebebiyle çocukluğunu yaşayamayan bireyler ortaya çıkarılıyor. Çocuklar, drama ve ritimle kendilerine verilen rolleri üstleniyor.

 

Mavi Geceler ve Aşk Duası isimli albümleri bulunan ses sanatçısı Saffet Yıldız, müzik eğitimini ailecek benimsediklerini ifade ediyor. Yıldız, 13 yaşındaki kızı Safiye'ye keman, 16 yaşındaki Hikmet'e kanun, 17 yaşındaki Salim'e tambur çalmasını öğrettiğini söylüyor. Kendisinin ud çaldığını belirten Yıldız, çocuklarının müzikle uğraşmaya başladığından bu yana daha sakin olduğunu ve özgüvenlerinin arttığını belirtiyor. Yıldız, çocuklarına müzik eğitimi vermeyi bir araştırmayı okumasıyla karar verir. Yıldız, "California Üniversitesi'nde Prof. Dr. G. Shaw'ın 1993 yılında 12-13 yaşlarındaki çocuklar arasında yaptığı bir araştırmada, ses kontrolü yapan ve herhangi bir enstrüman kullanan öğrencilerin yüzde 46 daha başarılı olduğu vurgulanıyordu." diyor.

Kaynak: pdrcihaber.com

 

OKULLAR YARATICILIĞI ÖLDÜRÜYOR!

 

236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın