Matematik genelde zor, soyut, sıkıcı ve günlük hayattan kopuk bir ders olarak görülür. Ancak bu doğru değildir. Matematik uzmanlaşmak istediğiniz her alanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Eğer matematiği sevmiyorsanız ya da matematiği sevmeyen bir çocuğunuz varsa matematiği sevdirmek için yöntemlerimize bir göz atın.
Matematik Önyargılarınızı Kırın
Çocukluğumuzdan itibaren matematikteki başarımız okuldaki öğretmenlerimiz, anne-babamız tarafından bize defalarca söylenmiştir. Bazı kişilerin matematik zekasının olduğu söylenirken; bazı kişilere matematik yeteneği olmadığı söylenmiştir. Zihnimiz de bize söylenen bu ifadeleri hakikat olarak kabul etmiştir. Matematiği sevmek istiyorsanız öncelikle bu kabullenmeleri değiştirmeniz ve reddetmeniz gerekecektir. Matematiği sevebileceğinize ve matematik sorularını çözebileceğinize inanmanız en önemli adımdır.
2. Hatalarınızı Takdir Edin
Matematikte pek çoğumuz hata yapmışızdır. Bu hatalar çoğunlukla matematikten uzaklaşmamıza neden olmuşsa da aslında hata yapmak, sorunların derinine inmenizi sağlar. Böylelikle uzun vadede aynı hataları tekrarlamamanızı sağlar. Beynin bir şeyi öğrenmesinin en iyi yolu hata yapmak ve daha sonra bu hatayı görerek doğru çözümü öğrenmektir. Bu nedenle hatalarınızın sizi caydırmasına izin vermeyin; matematik sevgisi kazanmak için her zaman hatalarınızı takdir edin.
3. Soruları Yavaş Çözün
Hepimiz bir matematik sorusunu hızlı bir şekilde çözen kişilerin matematik dâhisi olduğunu düşünürüz. Oysaki matematik kurallarını anlamanın ve işlem hatası olmadan çözmenin en kolay yolu yavaş hareket etmektir. Tavşan ve kaplumbağa fablını hatırlayın; hızlı olanın değil stratejik olanın kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğunun farkında olun.
4. Matematiği Anlamaya Çalışın
Eğer bir şeyi basitçe açıklayamıyorsanız, o şeyi yeterince anlamamışsınızdır sözü ünlü fizikçi Albert Einstein’a aittir. Genelde matematikte kuralları anlamak yerine ezberlediğimiz formüller üzerinden soruya yaklaşırız. Bu matematiği sevme bakımından doğru bir yaklaşım değildir. Öncelikle matematik kuralları, bu kuralların kökenleri ve soruyu çözme mantığını anlamaya ve anladığınız şekilde basitçe anlatmaya çalışın. Böylelikle matematik sizin için ezbere bir ders olmayacak; keyifli, severek ve mantığını çözerek çalıştığınız bir ders olacaktır.
5. Görselleştirin
Matematik genelde görsel hafızaya hitap etmeyen soyut bir ders olarak görülür. Ancak bunun tam tersi de doğrudur. Matematik kurallarının birbiri ile olan ilişkisini soruyu görselleştirerek kolayca saptayabilirsiniz. Örneğin bölme işlemiyle ilgili bir soruda, kesirlerle orantılı bir sayı seçerek bu sayıya bölünebilen bir parçayı soruya çizebilirsiniz. Özellikle ilk aşamalarda bu yaklaşım sizin için oldukça faydalıdır.
6. Farklı Soru Çözme Yöntemleri Geliştirin
Bir matematik sorusunu çözmenin tek bir yolu yoktur. Pek çok farklı açıdan yaklaşarak soruyu çözebilirsiniz. Bu nedenle bu çözüm yöntemlerini inceleyerek sizin için en uygun olanı seçin. Bir soruyu çözmek için her zaman öğretmeninizin çözüm yöntemini takip etmenize gerek yoktur. Burada önemli olan sizin için en pratik ve anlaşılabilir olan yöntemi seçmektir. Böylelikle matematik sevdirme konusunda epey yol kat edebilirsiniz. Kendi yöntemini seçerek matematiğin sıkıcı ve durağan olduğuna dair inancınızı tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
7. Arkadaşlarınızdan Yardım İsteyin
Çözemediğiniz ya da tam anlayamadığınız matematik kurallarını arkadaşlarınızla konuşun. Böylelikle arkadaşlarınızla kaliteli bir sohbet edebilir ve anlayamadığınız noktaları kolaylıkla fark edebilirsiniz. Aynı zamanda siz de arkadaşlarınızın çözemediği soruları çözerek ve onlara yardımcı olarak bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.
8. Size Uygun Çalışma Kitapları Alın
Matematik seviyenize uygun konu anlatımlı ve soru bankası seçimi yaparak bilgilerinizi pekiştirin. Eğer matematik konusunda iyi değilseniz; temelden başlayan kitaplar alarak pratik yapın. Böylelikle çözemediğiniz soruların sayıca çok olduğu kitaplarla hem zamanınızı hem de hevesinizi kaybetmemiş olursunuz.
KAYNAK: unlulerakademi.com/matematigi-nasil-severim/
Matematiği sevmek için ne yapmalıyım?