Orion Takım Yıldızı ve Mısır Piramitleri
1849 yılında, Musul yakınlarında ve Dicle’nin doğusunda İngiliz arkeologlar, MÖ:7. yy’dan kalan Babil çivi yazılı tabletleri buldular. Bu tabletlerde gök cisimlerinin hareketleri anlatılıyordu. Babil inancında, tanrıların gezegenlerle ve takımyıldızlarla ilişkisi vardır. Babil yıldız kataloglarında, ilginç biçimde doğru matematik bilgiler vardır. Gezegenler arasındaki mesafelerden söz ederler. Yazılarda Orion, hem cennetin sadık çobanı, hem de bir baş tanrı olarak anılır. Daha eski bir tasvirde Orion cennet kuşuna benzetilir. Belki de Orion ile Dünya arasında haber taşıyan bir varlık olduğu anlatılmak istenmiştir.
Amerikan Kızılderili Hopiler’in yerleşim yerleri de, Orion takımyıldızındaki yerleşimlere göre hizalanmıştır. Orion eski Mısır için de önemliydi. Büyük piramidin dehlizlerine yerleştirilmiş karmaşık gözlem pencereleri ve hava boşlukları Orion ve Sirius’a göre yerleştirilmiştir. Giza’daki 3 piramit de Orion kemerinin 3 yıldızı ile aynı izdüşümdedir. Piramitlerdeki firavun ve kraliçe odaları Orion’a bakardı. Eski Mısır’lılar Osiris ve İsis gibi antik tanrı(ça)ların Orion’dan ve Sirius’tan geldiklerine ve insan ırkına karıştıklarına inandılar. Onlara göre, tanrılar bir gün Orion’dan tekrar Dünya’ya dönüş yapacaklar.
Levent Gözaçan
Mısır Piramitleri ve Matematik
Piramitler hangi takım yıldızı?, Piramitler hangi yıldızlara göre yapıldı?, Orion takım yıldızı ve Sirius, Orion'un Gizemi