Matematikte kızlar mı iyi, erkekler mi? (Sharon BEGLEY)
En iyiler arasında neden erkekler daha fazla?
...İnkâr edilemez bir şey varsa o da matematiğin en iyileri arasında erkeklerin kadınlardan sayıca fazla olduğu. 1993’ten 2002’ye kadar ABD üniversitelerinde matematik doktorası yapanların sadece yüzde 27’si kadındı.
İlerleme hâlâ acınacak kadar yavaş, zira 2009’da bu oran ancak yüzde 29’a yükseldi. Fakülteleri matematik bölümlerindeki profesör ve doçentlerinse yüzde 19’u kadın. Şimdiye kadar hiçbir kadın, matematik Nobel’i sayılan “Fields Madalyası”nı kazanamadı. SAT’taki (tüm dünyadaki öğrencilerin ABD üniversitelerine girebilmek için geçmek zorunda olduğu sınav)matematik sorularında 700 veya daha üstü puan alan, 13 yaş altı çocuklarla ilgili yapılan “Matematiksel Olarak Erken Gelişmiş Gençler Çalışması”nda, erkeklerle kızlar arasında 13’e 1 gibi bir orantısızlık ortaya çıkıyor. Bu sonuç, araştırmacılar tarafından “erkeklerin matematikteki üstün kabiliyeti” ifadesiyle tanımlanıyor. Şimdi sırada “gel gör ki” kısmı var. Bu oran 1983’te doğruydu. 2005’teyse denge 2.8’e karşı 1’e düştü. Beyinde “doğası gereği” olan hiçbir şey bu kadar çabuk değişemez.
Amerikan Matematik Topluluğu Bülteni’nde açıklanan standart ötesi matematik yeteneğine sahip farklı kültürlerden gençlerle ilgili veriler daha da çarpıcı. Araştırmacılar, ABD ve Uluslararası Matematik Olimpiyatları ile Putnam gibi yarışmaların son 20 yıldaki dünya birincilerini taradı. Özellikle Putnam Yarışması’nda ilk 12 soru o kadar zordu ki, üniversite öğrencisi olan 3 bin 500 kişiden pek çoğu bu soruların hiçbirini doğru yapamadı. İlk 25’e girenler bile yaklaşık 5 soruya doğru cevap verebildi.
Şaşırtıcı olansa en iyi skorların kızlardan gelmesi. Geçen 16 yılın en iyi 25 Putnam skorunu yapan 11 kızın 8’i ABD dışında doğmuş. 9 saat süren altı problemli Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda da benzer örnekler var. Rusya Olimpiyat Takımı’nın 5’te birini, diğer takımlarınsa 4’te birini kızlar oluşturdu. ABD takımlarında 23 yıl boyunca hiç kız yarışmacı yoktu, Japonlarsa 19 yıl içinde sadece bir kız yarışmacıyla olimpiyatlara katıldı.
Wisconsin Üniversitesi’ndeki bir çalışmayı yöneten Janet Mertz “Matematik; sosyal, kültürel ve çevre faktörlerine göre belirlenen bir yetenek” diyor. Yetenek sadece “belirlenmiyor” aynı zamanda “besleniyor” da. Matematik yeteneği olan çocuklar boş zamanlarını problem çözerek geçirmek zorunda. Kızların erkeklerden geri kaldığı ülkelerde matematiğin sadece inek öğrenciler için olduğu düşüncesi hâkim. Hâlâ matematik yeteneği konusunda cinsiyetler arasındaki uçurumu biyolojik açıklamalara dayandıranlar varsa, aynı gen havuzundan gelen eski Batı - Doğu Almanya veya Slovakya - Çek Cumhuriyeti gibi birbirine komşu ülkeleri bir düşünsünler... Doğu Almanya ve Slovakya Matematik Olimpiyatları’na komşularından daha fazla kız yarışmacıyla katıldı. Doğu Almanya’nın 18 kız yarışmacısı varken, Batı Almanya takımında hiç kız bulunmuyordu. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti takımlarındaki kız yarışmacı sayılarıysa 22’ye 10’du.Sonuçların esas olarak biyolojiye değil, tamamen farklı sosyal ve diğer çevresel etkenlere bağlı olduğunu fark etmek gerçekten bu kadar zor mu?
...
Kaynak ve makalenin tamamı için: haberturk.com/polemik/haber/774555-matematikte-kizlar-mi-iyi-erkekler-mi