• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi40
Bugün Toplam448
Toplam Ziyaret2629857

Matematikte Başarının Sırrı Nedir?

18/05/2023

matematikte-ilerlemek

 

Matematikte Başarının Sırrı Nedir? (Özge GÜN)


Matematik, hemen hemen her bilimin temelinde var olan bir bilimdir. Günümüzde matematiğin önemi her geçen gün artmaktadır. Peki, siz bu önemi artan matematiği çözebilmeyi istemez misiniz? Aslında her şey sizde bitiyor. Gelin anlatayım.


Korkma


“Demesi kolay tabi” dediğinizi duyar gibi oldum. Yine de diyorum ki korkmayın! Yanlış çözün, ne olacak sanki. Yanlışı göreceksiniz ki doğruyu bulasınız.

 

Dene-yanıl


Matematik yanlışlarla ve denemelerle öğrenilir. Samuel Beclett’ın “Hep denedin hep yenildin. Olsun yine dene, yine yenil. Daha iyi yenil.” sözünü akıllara kazıyın.

Yanlış yapın, korkmayın -matematik öcü değildir, yemez sizi- devam edin. Çünkü her yaptığınız yanlış size kapılar açar, yeni yollar gösterir. Yeter ki deneyin. Deneyim kazanın.


Pes etme


Herkes basketbol oynamıştır. Topu çembere atmaya çalışmıştır demek daha doğru olur sanki. Peki, basket atamadığımız da ne yapıyoruz? Hırslanıyoruz, gaza geliyoruz nasıl atamam diye düşünüyoruz hatta ve hatta “Nasıl girmezsin, sen kim oluyorsun?” diye çıkışıyoruz. Topu atmayı bırakıyor muyuz? Hayır. Buraya kadar söylediklerimi onaylar gibisiniz. Pekâla, o zaman soruyorum size. Ellerinizle sektirdiğiniz topla basket atmak için sürekli deniyorsunuz da neden matematik sorusu çözemediğinizde direk bırakıyorsunuz? Hoş, basket atıp atamama olayının içinde de matematik (olasılığı ½ ) vardır ama o şöyle bir dursun. Biz beyinleri sektirmeye başlayalım. Elbet bir gün o basket atılacak, o soru çözülecek. Harcanan emekler ise bir sonraki denemenizde size tecrübe olarak dönecek.


Ortaokul öğretmeni tarafından matematiğe yeteneği olmadığı söylenen bir kız çocuğu düşünün. Lise sonlarında matematik olimpiyatlarına katılıp madalya almış, bugünlere gelindiğinde ise çok büyük bir matematikçi olarak anılan. 2014 yılında Fields Madalyasını (bir nevi matematik nobeli) alan Maryam Mirzakhani’ den bahsediyorum.

Mirzakhani, aynı zamanda bu madalyayı alan ilk kadın matematikçidir. O bir zamanlar matematik yapamayan Mirzakhani, verdiği röportajda matematik çözmeyi vahşi ormanda kaybolmaya benzeterek, “Çözümü bulmak için tüm bilgimizi seferber etmek zorundayız” demiş. On yıldır süren bir çalışmanın ardından da hala sonuca varamadıklarını söyleyen Mirzakhani “Kolay yılan biri değilim.” diyerek her şeyi açıklamış aslında.


Son olarak her şeyde olduğu gibi matematiğin de başı, azim, hırs ve kararlılıktır, demeyeceğim. Önce kendinize inanın! Sonrasını biraz önce okudunuz zaten.


Özge Gün
Matematik Öğretmeni


KAYNAK: bilgikilavuzu.com/matematikte-basarinin-sirri/

 

588 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın