Uzun paragraf soruları okumak ve okuduğunu doğru anlamaya çalışmak neredeyse sınava hazırlanan tüm öğrencilerin zorlandığı ortak konudur. Sadece sözel derslerde değil artık sayısal alana ait sorularda da uzun paragraflar karşımıza çıkıyor. Bu da hem hızlı okuma alışkanlığı edinmeyi hem de okuduğunu doğru anlayabilme becerisini gerektiriyor. Kelime dağarcığının geniş olması ve muhakeme becerisinin de gelişmiş olması sınavlarda öğrencileri kazananlar arasına çıkartıyor.
Yazımızda düzenli kitap okumanın sınav başarısına nasıl etki ettiğini ve daha hızlı kitap okumak için hızla okuma tekniği önerilerimizi paylaşacağız.
Kitap Okuma Alışkanlığı ile Sınav Başarısı Nasıl Sağlanır?
Düzenli kitap okumak öncelikle sınav sorularını okurken dikkatimizi daha uzun sürelerle soruda tutabilmeyi sağlar. Çünkü kitap okurken de kitap sayfalarında uzun süre odaklanırız. Kitap okumak kelime dağarcığımızı geliştirir ve sınavda bilmediğimiz kelime ile karşılaşma riskimiz azalır. Kitaplar da sınav kitapçıkları gibi sade, görsel olmayan düzendedir. Dolayısıyla kitap okurken aynı zamanda sınav kitapçığındaki düzene de alışmış oluruz. Sınavda zamanı yetirebilmek son derece önemlidir. Öğrenciler zamanı verimli kullanamamaktan ve soruların hepsine bakacak kadar zamanının kalmamış olmasından sitem eder. Bunun altında yatan temel neden yeterince okuma alışkanlığı olmayışıdır. Soruyu anlamak için yavaş okuyan, kelimeler arasında debelenen öğrencilerin hem dikkati çok çabuk dağılır hem de fazladan zaman kaybederler dolayısıyla sınavı zamanında tamamlayamazlar.
Kitap Okuma Alışkanlığı Sözel Kadar Sayısal Bölüm İçin de Önemli
Kitap okuma alışkanlığı olan bireyler okurken kelimeleri değil cümleleri görerek okumaya alışır. Bu hızlı göz sıçramaları sayesinde soruyu çabucak anlar ve hemen çözüme geçebilirler. Deneme sınavları, LGS ya da üniversite sınavlarında başarılı olmak için okuma alışkanlığı ve hızlı okuma becerisi edinmek son derece önemlidir. Okumaya yönelik ilgi özellikle sayısal öğrencilerinde daha az olabilmektedir. Oysa hızlı okuma ve okuduğunu anlama sadece sözel dersler için avantaj sağlamaz. Artık matematik, biyoloji, fizik, kimya soruları da uzun ve oldukça detaylı.
Sayısal sorularının son sınav sistemine göre uzun metinlerle birlikte soruluyor olması, mantık ve muhakeme gerektiriyor olması, sayısal dersler için de kitap okumanın gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Soruyu çözebilmek için önce sorunun tam olarak ne sormak istediğini anlayabilmek gerekir. Şıkların birbirine yakın olması ise ufacık anlam hatalarının dahi yanlışa götürmesine neden olacaktır. Dolayısıyla ister sözel ister eşit ağırlık öğrencisi olsun kitap okuyan öğrencilerin okumayanlara karşı mutlaka avantajları olacaktır.
Sözel ve eşit ağırlık öğrencilerinin de Türkçe sorularda zorlandığı, uzun paragrafları okumak istemediği ve yanlış yorumladığı sınav sonrası sonuçlarda açıkça görülüyor. Bu da bize okuma alışkanlığı kazanımının öğrencilerin büyük çoğu için yetersiz olduğunu gösteriyor. Okuma alışkanlığı olan öğrenciler sıklıkla karşılaşılan anlatım bozukluğu sorularını da kolayca çözebiliyor. Okuma alışkanlığı cümledeki bozukluğu hemen fark edebilmeyi sağlıyor. Ayrıca dil bilgisi hatalarını da okuma alışkanlığı olan öğrenciler çok daha kolay fark edebiliyor.
Hızlı Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Uygulayabileceğiniz Pratik Teknikler
Buradan itibaren okuyacaklarınız uygulaması pratik ve eğlenceli hızlı okuma alışkanlığı kazanmayı destekleyen egzersizlerdir.
Kelime Haznesini Geliştirmek
Ana dilinizde kelime hazinenizin fazla olmasının önemini fark etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Eğer yabancı dil bilginiz varsa kelime biliyor olmanın rahatlığını daha iyi anlarsınız. Kelime bilmek hem konuşmanızın daha akıcı ve keyifli olmasını sağlar, hem de konuşurken duraksamalarınız olmaz. Bu da hem sizin için hem de sizi dinleyenler için iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlar. Aynı şey yazı için de geçerlidir. Yeni kelimeler öğrendiğinizde okuma hızınız artar. Okuduğunuzu daha kolay anlarsınız ve daha rahat okuma alışkanlığı edinirsiniz.
Kelime haznenizi geliştirmek için ilgilerinizle örtüşen kitaplar seçin ancak seçimlerinizi her seferinde sizi biraz daha zorlayacak kitaplara yönelerek yapın. Bu sayede yeni kelimelerle karşılaşma fırsatınız olacak. İlk kez karşılaştığınız kelimelerin anlamını araştırın. Bu kelimeyi pekiştirmek için yeni cümleler içerisinde kurun ve birkaç gün boyunca bu kelimeleri günlük hayatta kullanmaya çalışın. Dilimize yerleşmiş yabancı kelimelerin anlamlarını da öğrenmeye çalışın. Sınavlarda bu kelimeler bol bol karşınıza çıkacak.
Geçmiş sınavların sorularını okuyun, bilmediğiniz kelimeleri araştırın ve yukarıdaki önerileri uygulayın.
Sadece Gözünüzle Okumaya Çalışın
Parmağı okunan satır üzerinde hareket ettirmek ya da sesli okumak okuma hızınızı düşürür ve üstelik çok daha hızlı yorulmanızı sağlar. İçinizden okuduğunuzda ya da parmağınızla takip etmediğinizde anlamakta zorlanacak hale gelirsiniz. Bunun önüne geçebilmek için bu alışkanlığınızı mutlaka değiştirmelisiniz. Okuma sırasında okuma görevini gözlerinize bırakın. Takip işini bırakın sadece gözünüz yapsın. İlk zamanlar alışkanlığınızı bırakmak sizi zorlasa da zamanla çok daha hızlı ve keyif alarak okumaya başlayacaksınız. Ayrıca soruları sınavlarda sesli ya da mırıldanarak okuma imkanınız olmayacak. Bu alışkanlığınızı bırakmayı sınav gününe ötelerseniz dikkatinizi toplamak sizin için çok daha zor olabilir.
Okuma Alışkanlığı Edinmek İçin Dikkatinizi Odaklamayı Öğrenin
Kitap okurken, özellikle de okumak için yeterince motive değilsek ya da okuduğumuz kitap ilgimizi çekmiyorsa çok çabuk dikkatimiz dağılır. Telefon, etraftaki obje ve nesneler, dışarıdan gelen ses ya da düşüncelerimiz, hayallerimiz bizi kitabın satırlarında uzaklaştırabilir. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde dikkatinizi sayfaya yeniden odaklamanızı öneririz. Ayrıca her paragraf geçişinde kendinize “bu paragraf ne anlattı” diye sorabilir, böylece dikkatinizin dağılıp dağılmadığını takip edebilirsiniz. Bu teknik zamanla okumaktan keyif almanızı ve okuma alışkanlığı geliştirmenizi sağlayacak.
Görsel algılama kapasitenizi yükseltin
Evde kelime çalışmaları yaparak kelimeleri daha hızlı tanımayı öğrenebilirsiniz. Bir a4 kağıdına 2 harfli 3 harfli, dört harfli 5 harfli, 6 harfli, 7 harfli kelimeleri alt alta ve yan yana yazınız ardından gözlerinizi bu kelimeler üzerinde hızlıca gezdirerek kelimeleri okumaya ve anlamını düşünmeye çalışın. 10 saniyede ne kadar çok kelime hatırladığınıza bakın ve bu rakamı her seferinde biraz daha artırmaya çalışın.
Ne kadar çok kitap o kadar çok okuma alışkanlığı
Çok kitap okumak en doğal hızlı okuma tekniğidir. Ne kadar çok kitap okursanız kelimeler yerine cümleleri görme yetiniz o kadar hızlı gelişir. Kelime hazneniz artar ve geçişleri artık otomatik olarak tanımlamaya başlarsınız. Ayrıca çok okumak daha çok okumayı sağlar. Okumayı sever ve alışkanlık haline getirirseniz, fiziksel bir ihtiyaç gibi okumaya da ihtiyaç duyar ve her fırsatta ona zaman ayırmaya çalışırsınız.
5N1K Hızlı Okuma Tekniği
Bu teknik okuduğunuz kitap ya da metni kim, ne, nerede, nasıl, ne zaman sorularını sorarak okumanızı öneriyor. Bir gazetecilik tekniği olan 5N1K okuduğunuz metinleri bir gizemi çözer gibi irdelemenizi istiyor. Bu egzersizi uygulamayı alışkanlık edindiğinizde soruların cevapları metni çok daha iyi hatırlamanızı sağlıyor.
İz taşı Koyma Tekniği
İz taşı tekniği, bir metni okumaya başlamadan önce ona bir iz taşı koymanızı yani göz atmanızı öneriyor. Bu aşamada tüm metni okumuyorsunuz. Başlıklar, alt başlıklar, üst ve alt paragraflara göz atmanız yeterli. Özet alanı varsa ön okuma yapabilirsiniz. Böylece metni okumaya başladığınızda konuya çok daha aşina oluyor ve çok daha hızlı okuyabilirsiniz.
Yazıda paylaştığımız tekniklerden ilginizi çeken birkaç tanesine düzenli olarak vakit ayırdığınızda hızlı okuma alışkanlığınızın geliştiğini fark edeceksiniz. Hızlı okuma alışkanlığı ise kısa sürede sınav başarısını destekleyecek hale gelecektir.
KAYNAK: abapsikoloji.com/okuma-aliskanligi-kazanmak-sinav-basarisi-getiriyor/