www.matematikkafe.com
Süleymaniye'nin Matematiği
...
Mimar Sinan'ın kendine özgü matematiğini kullanarak inşa ettiği bu eser, keşfedilmeyi bekleyen sırlarla dolu.
Süleymaniye Camisi'nin mimarisi üzerine uzun yıllardır araştırmalar yürüten Vahit Okumuş, bu konu ile ilgili şunları söyledi:
"Zeminin iki metre altında yer alan tünellerin bir kısmı, tarihi eseri yazın serin, kışın sıcak tutması için yapılmış. Yaptığım araştırmalar sonucunda böyle bir sistemi Mimar Sinan'dan başka kullanan birini görmedim..."
Caminin daha derinlerindeki tünellerin, yerin kaç metre altında olduğunun henüz bilinmediğini belirten Okumuş, bu tünellerin yerin altındaki kuyulara bağlı olduğunu anlattı.
...
Okumuş, şöyle devam etti:
"Sinan, kuyuların su toplama diyagramının bir parabol olduğunu bilir. Bu parabol eğrisini tayin etmek için zemine borular koyarak ölçer. Bu ölçümler sonucunda bulduğu eğrinin içine eserini yapar...”
...
Süleymaniye Camisi'nin 6-7 metre altında da tünellerin bulunduğunu ve buralarda hiçbir zaman böcek veya örümcek görülmediğini vurgulayan Okumuş, tünellerdeki hava akımının böcek türündeki canlıların yaşamasını engellediğini belirtti.
Süleymaniye Camisi'nin ilgi çekici birçok bölümü olmasına rağmen, bilimsel yönlerinden birisinin de kubbesi olduğunu anlatan Okumuş, şu bilgileri verdi:
"Bu kubbelerin bir matematiği vardır. Bugünün modern mühendisliğinin kullandığı matematikle yığma yapıların kubbeleri çözülememiştir.
"Avizenin de matematiksel bir ağırlığı var"
...Kubbenin ortasına asılan avizenin de matematiksel bir ağırlığı bulunduğunu dile getiren Okumuş, "Bunu yere indirirseniz de kubbe çatlar, değiştirirseniz de çatlar. Bunun hesaplanarak bulunup, yeniden ağırlığınca avize takılması gerekiyor." dedi.
"Süleymaniye bize bilimi öğretecek bir eserdir. Sinan'ın eserlerinde öğrenmemiz gereken birçok bilim gizlidir. Bu eserleri inceleyip, bilgi edinmemiz teknolojiye yeni ufuklar açacaktır..." diye konuştu.
Hazırlayan: www.matematikkafe.com
etiketler: Mimar Sinan matematikçi midir?, Süleymaniye Camisi'nin özellikleri nelerdir?, Mimar Sinan'ın matematiği, Mimar Sinan'ın eserleri