• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi39
Bugün Toplam668
Toplam Ziyaret2629186
Doğan Ceylan
doganceylan@gmail.com
Yürümeyi dahi beceremeyen çocuklar
02/02/2019
YÜRÜMEYİ-DAHİ-BECEREMEYEN-ÇOCUKLAR

Çocuğumu okula bırakırken yürüyen çocukları gözlemliyorum. Çoğunluğu yere sağlam basmıyor ayaklarının uçlarında yürüyorlar. Yürürken ha düştü ha düşecekler. Dengelerini sağlamadan adım atıyorlar. Bir kısmı ayaklarını adeta yerde sürüyerek yürüyor. En ufak kaldırım çıkıntısına takılıp yere çakılacaklar diye endişeleniyorum. Bir kısmı büyümelerine rağmen hala annelerinin ellerine yapışmış ilerliyorlar.
 
Teneffüs saatlerinde veya okul çıkışında çocukların birçoğu koşuyor ama ayakların biri bir tarafa gidiyor diğeri bir tarafa. Son derece dengesiz koşuyorlar ve sürekli yere düşüyorlar. Kovalamaca oynayan çocukları izlerken ödüm kopuyor. En ufak temasta yere çakılıveriyorlar hem de ne çakılma! Çünkü çocuklar düşmeyi bile bilmiyor, yere düşerken kendilerini koruyamıyorlar.
 
Çocuğumu götürdüğüm spor kulübünde de durum aynı. Antrenmanları izlerken, koşarak duba etrafında dönüp gelmesi istenen çocukların bir çoğunun dengesini kaybettiğine tanık oluyorum. Çünkü çocuk döneceği yerde önce hızını azaltması gerektiğini bilmiyor.
 
Çocuklarımız neden bu halde, biliyorum. Bunlar evlere hapsedilerek büyütülen çocuklar. Haftada bir iki kez parka çıkartılan o zaman da rahatça koşmasına oynamasına, bir şeylere tırmanmasına izin verilmeyen, ebeveynleri tarafından her yere arabayla götürülen, 300-500 m. ilerideki okula servisle gönderilen, yürümesine kıyılamayan çocuklar.
 
Bu çocuklar bedenlerine hakim olamamanın bedelini sadece fiziksel açıdan değil sosyal ve psikolojik açıdan da ağır ödüyorlar. İyi koşamadıkları, atik olamadıkları, topa iyi vuramadıkları için grup oyunlarında kimse onları istemiyor. Onlar da kendilerini odalarına ve bilgisayar ekranlarına hapsediyorlar. Arkadaşa en çok ihtiyaçları olduğu bir dönemde yalnız kalıyorlar ve derin psikolojik sorunlar yaşıyorlar.
 
Tüm çocuklar böyle değil elbette. Bazı çocukların yere sağlam bastıklarını, güven içinde yürüdüklerini, gayet kontrollü koştuklarını gözlemliyorum. Oyunlarda diğerlerine göre çok iyiler ve genellikle liderlik yapıyorlar. Biliyorum ki bu çocuklar sokakta bolca vakit geçiren ve oyun oynayan çocuklar.
 
Geçen hafta basketbol kursunda kendisi gruptan iki üç yaş küçük olduğu halde herkesten iyi koşan, top süren, hareketlerine son derece hakim olan bir çocuğun annesine “Çocuğunuz sokakta çok oynuyor değil mi?” dedim. “Evet. Evimin önünde park var. Akşama kadar parkta arkadaşlarıyla oynar.” diyerek doğruladı.
 
Değerli anne-babalar, 
 
Küçücük evlerde çocuklarınızın sağlıklı şekilde büyümesini sağlayamazsınız. Her fırsatta çocuklarınızı dışarı çıkarmaya çalışın. Parkta doyasıya oynatın. Mahallede yürüyüş yapın. Her fırsatta koşturun. Hayatta yürüyeceği yollar her zaman kaldırımlar olmayacak. Toprak zeminde, engebeli arazide, çakıl ve taşlar üzerinde yürümeyi öğretin onlara. Koşarken engellerin üzerinden atlamayı öğretin. Bir topa sıkı vurmayı, kaçmayı, kovalamayı öğretin. Düşmeyi de öğretmeyi unutmayın. Düşerken başını ve bedenini nasıl koruyacağını.
 
Unutmayın, yere sağlam basan çocukların hayat yürüyüşleri de sağlam olacaktır.
 
Doğan CEYLAN
Evde Eğitim Sayfası Editörü / Maarif Müfettişi


1013 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ - 27/06/2024
BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ - 12/05/2024
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ - 02/12/2023
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI - 11/11/2023
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR - 20/10/2023
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR - 28/04/2023
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ - 23/04/2023
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ
OKULLARDA 8. SINIF 2. DÖNEM KONULARI HİÇ İŞLENMİYOR - 24/03/2023
Okullarda 8. Sınıf 2. Dönem Konuları Hiç İşlenmiyor
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM - 24/08/2022
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM
 Devamı