• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam627
Toplam Ziyaret2635334
Doğan Ceylan
doganceylan@gmail.com
MEB Sertifika Sorununa El Atmalı
25/03/2019
MEB-SERTİFiKA-SORUNUNA-EL-ATMALI

Birkaç yıldır sertifikalı eğitim reklamları aldı başını gidiyor. Her yerde adeta sertifika satılıyor. İki günlük eğitimle 8-10 sertifika dağıtılıyor. Kimse de bu gidişe bir dur demiyor. Aslında bu yazıyı iki yıl önce yazmak istemiştim. Çünkü bir reklamda özel bir kurumun Başkent öğretmenevinde düzenleyeceği 2 günlük eğitime 20’ye yakın sertifika verileceğini görmüştüm. Bu nasıl olur diye düşündüm. Resmen bir para tuzağı ve bunun için devletin kurumlarını mekân olarak kullanıyorlar. Bu günlerde telefonumu her elime aldığımda 3-5 yerden sertifika reklamı geldiğini görüyorum. Bu konu artık iyice çığırından çıktı. Devlet buna el atmalı.
 
Reklamları incelediğinizde aynı alandaki bir sertifikayı birkaç saatlik eğitimle veren de karşınıza çıkıyor, birkaç aylık eğitimle veren de. Kimisi uzaktan eğitim yapıyor, kimisi yüz yüze. Kimisinde sınav var kimisinde sınav yok.
 
Yüz yüze eğitimle verilen sertifikalar daha makbul olacak ki bir kurum uzaktan eğitimle sertifika veriyor ama reklamına “sertifikada bunun yer almayacağını” yani yüz yüze eğitim sertifikası gibi sertifika verileceğini not düşmüş. Bir reklamda ise şu ibare var “Başvurunuz alındıktan sonra sertifikalarınız adresinize kargolanır” Sahtekarlık alenen ilan ediliyor. Kimse bununla ilgilenmiyor.
 
Üniversiteler için de iyi bir ekmek kapısı olmuş bu iş. Bir çok üniversitenin sürekli eğitim merkezi aracılığı ile sertifika programları uyguladığını görüyorsunuz.
 
Reklamalara bakınca karşınıza bu sertifikalarla iş bulmada kolaylık sağlanacağı yazılıyor, hatta okullarda kurslar açılabileceği vurgulanıyor. İşte bir reklam örneği şöyle:
 
“TÜRKİYE’ NİN EN KAPSAMLI EĞİTMEN YETİŞTİRME PROGRAMI AKIL VE ZEKA OYUNLARI EĞİTİMCİNİN EĞİTİMİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ ONAYLI SERTİFİKA ... 
BU EĞİTİM VE SERTİFİKA NE İŞE YARAR ?

1- Tüm Eğitim Kademelerinde Hayat Boyu Öğrenme Üzerinden Okullar Hayat Bulsun Projesi Kapsamında egzersiz açabilirsiniz.
2- İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Üzerinden Egzersiz Açabilirsiniz.
3- 5.6.7. ve 8. sınıflarda Akıl ve Zeka Oyunları Seçmeli Dersine Öğretmen Olarak Katılabilirsiniz.
4- Akıl- Zeka Oyunları Kulübü Kurabilirsiniz.
5- Özel Kurum ve Kuruluşlarda Eğitim Verebilirsiniz.
6- Anaokulu, Kreş, Kolej, Zeka Kulübü, Özel Okul ve Benzeri Kurumlarda Eğitici Olarak Görev Alabilir, Zeka Oyun Merkezi Açabilirsiniz.”
 
Ne ala memleket! 2 saatlik eğitimle öğretmen oluveriyorsunuz. Bu nasıl bir iştir! 2 günlük hatta 2 saatlik eğitimle bir insanı öğretmene dönüştürmek ne büyük bir hatadır.
 
Reklamları incelediğinizde aynı sertifika için farklı eğitim saatleri yer aldığını görüyorsunuz. Örneğin popüler olan Montessori sertifikasını incelediğinizde karşınıza 420 saatlik, 252 saatlik, bir haftalık, 2 günlük ve tek oturumluk eğitimlerle bu sertifikanın verileceğine ilişkin 5 ayrı reklam çıkıyor.
 
Milli Eğitim Bakanınız Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada "Diplomaların giderek önemsizleştiği bir döneme doğru gidiyoruz. Artık beceri ve yetkinlik temelli bakış açısıyla, diploma yerine sürekli olarak, günlük, aylık, yıllık olarak değişen ihtiyaçları karşılayan sertifika sistemleri gibi yaklaşımlarla insanların belirli bir süre diplomayı beklemeden kendilerini yenileme ihtiyaçlarını karşıladığı, sertifikaları biriktirerek bunları diplomaya dönüştürdüğü bir döneme doğru gidiyoruz." dedi.
 
Sertifikanın önem kazanacağı bir zaman dilimine doğru gidiyorsak bu sertifika işinin mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bakanlık bu konuyu acilen gündeme almalı. Her sertifika için standartlaştırılmış programlar hazırlanmalı, eğitim vereceklere ilişkin nitelikler belirlenmeli, sertifikalar akredite edilmeli. Uzaktan veya yüz yüze eğitim veren tüm kurumlar denetim altına alınmalıdır.
 
Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi


1282 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ - 27/06/2024
BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ - 12/05/2024
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ - 02/12/2023
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI - 11/11/2023
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR - 20/10/2023
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR - 28/04/2023
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ - 23/04/2023
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ
OKULLARDA 8. SINIF 2. DÖNEM KONULARI HİÇ İŞLENMİYOR - 24/03/2023
Okullarda 8. Sınıf 2. Dönem Konuları Hiç İşlenmiyor
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM - 24/08/2022
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM
 Devamı