• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam608
Toplam Ziyaret2630017
Doğan Ceylan
doganceylan@gmail.com
Pedagojk formasyonun kaldırılması ne anlama geliyor?
09/06/2019
Bu ülkede on binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayı atanmayı beklerken, diğer fakülteleri bitirip de birkaç aylık eğitimle formasyon belgesi alıp bununla öğretmenlik hakkı kazanmak hem adil değil, hem de öğretmen niteliğini düşüren bir durumdur.

MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın açıklaması sonrasında sosyal medyada yapılan yorumlardan insanların pedagojik formasyonun kaldırılmasının ne anlama geldiği hususunda karmaşa yaşanıyor. Bahse konu formasyon eğitim fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olanların, öğretmen olmak amacıyla ücret ödeyerek almış oldukları formasyon belgesidir.

Öğretmenliğin her geçen gün daha da zorlaştığı bir dönemde, yetersiz bir eğitimle formasyon belgesi alanların bir çoğunun sınıf yönetiminde zorlandıklarını, eğitim psikolojisi bilmediklerini, öğrencilerle sık sorun yaşadıklarını, öğrenciyi derse güdüleyemediklerini, öğretim yöntem ve tekniklerini yeterince uygulayamadıklarını, ölçme değerlendirme yaparken doğru dürüst soru bile soramadıklarını üstelik bu durumun pek umurlarında olmadığını görüyoruz. Öğretmen niteliğini artırıcı temelden bir adım atılması gerektiği açık.

MEB 2023 Eğitim Vizyonu açıklandıktan sonra vizyonda yer alan cümleden hareketle “Öğretmen alımında formasyon belgesi şartı kaldırılacak, herkes öğretmenliğe müracaat edebilecek, atamalar sonrasında öğretmenlere pedagojik formasyon verilecek” gibi değerlendirmeler yapıldı.

Vizyonda yer alan cümle şöyleydi: Sertifikaya dayalı pedagojik formasyon yerine, lisansüstü düzeyde “Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı” açılacaktır. Burada geçen “yerine” ifadesinden eskiden olduğu gibi eğitim fakültesi dışından atamalar yapılacağı ve tüm öğretmenlere atandıktan sonra formasyon yerine lisansüstü eğitim verileceği anlamı çıkıyordu. Bunun yanlış olacağını, öğretmenliğin eğitim fakültesi mezunlarının hakkı olduğunu, diğer fakülte mezunlarına öğretmenlik hakkı verildiği anlamı çıkan bu ifadenin düzeltilmesi gerektiğini ilgililere arz etmiştim.
 
Müteakiben Sayın Bakanımızın sadece eğitim fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanacağı, şeklinde değerlendirilen birkaç açıklaması oldu. Bu önemli husus neden herkesin anlayacağı şekilde izah edilmez ki diye düşünebilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulunda bazı üyelerin Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanabilmelerini savunduğunu biliyorum. Bir de İlahiyat Fakülteleri var tabi.

Ben, sadece Eğitim Fakültesi mezunlarına öğretmenlik hakkı verilmesinin doğru olacağına inanıyorum. Bu ülkede on binlerce Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen adayı atanmayı beklerken, diğer fakülteleri bitirip de son derece verimsiz olduğu bilinen birkaç aylık eğitimle formasyon belgesi alanlara öğretmenlik hakkı verilmesin hem adil bulmuyor, hem de öğretmen niteliğini düşüren bir durum olarak görüyorum.
 
Bu ülkede öğretmen yetiştirmek için eğitim fakülteleri kurulduysa o zaman öğretmen olma hakkı sadece onlara verilmelidir. Yetersiz olduğu aşikar bir pedagojik formasyon belgesi alarak öğretmenliğe müracaat etme dönemi artık bitmelidir.

İlahiyat ve Fen Edebiyat Fakültelerinin amacı öğretmen yetiştirmek değildir. Şayet amaçları öğretmen yetiştirmek olarak düşünülüyorsa o zaman bu fakülteler yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitim Fakültelerinde okutulan dersler burada da okutulmalıdır.

Eğitim Fakülteleri dışındaki fakültelerden mezun olanlara öğretmenlik hakkı verilecek mi Bakanlığımızın bir tek cümle ile açıklaması durumu netleştirecektir.

Doğan CEYLAN



1009 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ - 27/06/2024
BU EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELMEZ
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ - 12/05/2024
MÜFREDATTA DEĞİŞEN SADECE KELİMELER Mİ
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ - 02/12/2023
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI - 11/11/2023
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR - 20/10/2023
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR - 28/04/2023
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ - 23/04/2023
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ
OKULLARDA 8. SINIF 2. DÖNEM KONULARI HİÇ İŞLENMİYOR - 24/03/2023
Okullarda 8. Sınıf 2. Dönem Konuları Hiç İşlenmiyor
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM - 24/08/2022
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM
 Devamı