• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi38
Bugün Toplam724
Toplam Ziyaret2629242
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
Modern Matematik Masalına Son (2)
16/02/2020
matematikkafe.com

Osman öğlene doğru parka gelmiştir. Bir taraftan dalgın bir şekilde boşluğa bakmakta diğer taraftan da geçen haftanın muhasebesini yapmaktadır.

Birden kendi kendine gülmeye başlar. Osman`ın bu halini birisi görseydi herhalde hakkında hiç te iyi şeyler düşünmezdi ama Osman hiç oralı değildi. Onu güldüren, aldığı proje ödevinin sonucunda yaşadığı olaylardı. Normal bir matematik proje ödevi hiç beklemediği gelişmelere neden olmuştu. Yaşadıkları bir hafta boyunca defalarca bir film şeridi gibi gözünün önünden geçmişti.

Osman`ın halindeki değişiklikler arkadaşlarının da dikkatini çekmişti. Sınıfta devamlı gülen, espriler yapan Osman`a bir haller olmuştu. Arkadaşlarının``Bize söyleyemediğin bir derdin mi var Osman ? ``şeklindeki sorularını ``Önemli bir şey yok.`` diyerek geçiştiriyordu ama kafası allak bullak olmuştu.

Bu ihtiyarla karşılaşması iyi mi olmuştu yoksa kötü mü onu da tam olarak bilmiyordu. Çünkü değişmez doğru bildiği gerçekler hem de bir ihtiyar tarafından sorgulanıyordu. 

Bu düşüncelere o kadar dalmıştı ki ``Merhaba evlat, hayrola bu gün çok dalgınsın, benim parka gelişimi bile fark etmedin.`` Osman, ihtiyarın seslenişiyle birden irkildi. Kendini toparlayıp ``Merhaba, merhaba`` diye karşılık verdikten sonra derin bir nefes alarak:

-- Geçen haftayı düşünüyordum. Kusura bakma, geldiğini fark etmemişim. dedi.

-- Evlat , seni çok iyi anlıyorum. Geçen hafta anlattıklarım sonucunda kafanda değişmez gerçekler kabul ettiğin doğruların sarsıldığını fark ettin. İşte hayat böyledir, biz fark etsek te etmesek te hayat devamlı değişim halinde sürüp gider. Bu değişimin önünde durmak isteyenleri de kendi istikametinde sürükler.

-- Dede, bu değişim karşısında sürüklenmemek için ne yapmalıyız?

-- Değişime direnmemeliyiz, bilakis bu değişime ayak uydurmalıyız.

-- Ama nasıl?

-- Evlat güzel bir soru. Değişimi bir akarsu kabul edersek bu akarsu yatağında akışına devam edecektir. Bizim bu akışa karşı direnişler suyun akışını hiç değiştirmeyeceğine göre zarar gören de biz oluruz demektir.

-- O zaman ne yapmalıyız?

-- Gücümüze göre bu suya uygun sallar, tekneler, vapurlar veya gemiler yapmalıyız. Yaptığımız aracın dümenine sıkıca sarılıp suyun akışına uygun şekilde dümen kırıp yolumuza devam etmeliyiz.

Hayatımızdaki ilmi araştırmalar sonucunda elde edilen bilgileri değişmez tabular olarak görmemeliyiz. Bu gerçekleri hep ``Şimdilik`` deyip yolumuza devam etmeliyiz. Çünkü bu günkü şartlarda tam doğru olarak yaklaştığımız bir olgu yarın yeni gelişmelerle yeniden şekillenebilir.

Lao Tzu, bir öyküsünü şu nasihatle tamamlar: "Acele karar vermeyin. Hayatın küçük bir dilimine bakıp tamamı hakkında karar vermekten kaçının. Karar; aklın durması halidir. Karar verdiniz mi, akıl düşünmeyi, dolayısı ile gelişmeyi durdurur. Buna rağmen akıl, insanı daima karara zorlar. Bir yol biterken yenisi başlar. Bir kapı kapanırken, başkası açılır. Bir hedefe ulaşırsınız ve daha yüksek bir hedefin hemen oracıkta olduğunu görürsünüz."

-- Dede, galiba haklısın. Biz yıllardır çevremizden aldığımız telkinler sonucunda bilgileri sorgulamadan tek doğru kabul ettik. Bunun sonucunda çevremizde bu bilgileri sorgulayanlara da yanlış gözle baktık. Aslında hepimizin önce kendisini sorgulaması gerektiği sonucuna vardım.

-- Çok doğru evlat. Hayatta normal hayat süren insanların dışında iki tip insanla karşılaşırız. Mazeret üretenler, fikir üretenler.

-- Önemli buluşlar, hep fikir üretenlerin eseridir değil mi?

-- Evet evlat. Fikir üretenler şartların güçlüklerine teslim olmazlar ve her zaman ``Şimdilik`` diyerek yollarına devam ederler. Biliyorsun evlat ülkemizde daha yeni aşılması çok zor olan Bolu Dağı tünellerle geçilmiştir. Daha önce de İstanbul-- Bağdat – Hicaz Demiryolu yapılırken Toros Dağları da demiryolu tünelleriyle aşılmıştı.

Şimdi sana şu soruyu sorayım. Bolu Dağı tüneli mi, yoksa Toroslar Demiryolları Tünelleri mi daha zor yapılmıştır?

-- Tabii ki Toros Tünelleri.

-- Neden evlat?

-- Çünkü, duyduğuma göre Toros Demiryolu Tünelleri o zaman günümüz teknolojisi olmadığı için tamamen insan gücüyle yapılmış. Ama Bolu Dağı Tünellerinin yapımında yüksek teknoloji kullanıldığı için Toros Demiryolu Tünellerine göre daha uzun olduğu halde daha kolay yapılmıştır.

İşte böyle evlat, atalarımız boş yere ``Alet yapar el övünür.`` dememişler.

Evlat gördün mü laf lafı açtı. Bu gün güya ``Modern Matematik`` ile ilgili problem çözecektik. Vakit ne çabuk geçti.

-- Olsun dede, aslında bu gün de ilerde işime yarayacak çok güzel dersler verdin. Sağlık olsun, problemi gelecek hafta çözeriz. Gelecek hafta aynı yerde ve aynı saatte değil mi dede?

-- Evet evlat. Hoşçakal evlat .

-- Güle, güle dedeciğim. Gelecek haftayı iple çekeceğim.

Necip GÜVEN 
 


925 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı