• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam451
Toplam Ziyaret2628969
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
ÇARPIK ÇARPIM TABLOSU NE DEMEKTİR?
14/03/2020
Bu makalemde paylaştığım resimdeki çarpım tablosu yıllar önce ilk okulda ezberleyerek öğrendiğimiz çarpım tablosudur. O zamanlar çarpma öğretimi ezbere dayandığı için bu çarpım tabosunun nasıl olduğu da çok önemli değildi.
 
İlk okul öğretmeni olduğumda matematik kitaplarını inceleyince çarpma öğretimi sisteminin gördüm. Yeni sistemle çarpım tablosunda ezber terk edilmiş, ritmik saymalara dönük katlama sistemine geçilmişti.
 
Bu yeni sistemde çarpım tablosu öğretimi iki yıla yayılmıştı. Çarpım tablosu öğretimi ikinci sınıfta başlıyor ve ilk yıl beşlere kadar veriliyor. Üçüncü sınıfta da 6,7,8,9'lar öğretiliyordu.
 
Katlama sistemi şöyle işliyordu. İkinci sınıfta öğrencilere ikişer ikişer yirmiye, üçer üçer otuza, dörder dörder kırka, beşer beşer de elliye kadar saymayı öğretiyorduk .
 
Daha sonra da 4 kere 2 denince 2,4,6,8 = 8 diyerek sonuca ulaşıyorduk. Bu sisteme geçilmesi ile bu sisteme uymayan eski çarpım tabloları sakıncalı hale gelmişti. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığının ilk okul ikinci ve üçüncü sınıf matematik kitapları ile deftelerin arkasındaki çarpım tablolarının büyük çoğunuluğu uyumsuzdu.
 
Bu yanlışa parmak basan bir çok basın açıklaması yaptım . Haberim çok ses getirdi ve memurlar.net'te yoğun şekilde yorum yapıldı. Bir çok kişi benimle alay etti ve meşhur olmak için şov peşinde olduğumu iddia etti.
 
Bir yaz tatilinde yanıma ilk okul ikinci ve üçüncü sınıf matematik kitaplarını alarak İstanbul'da defter üreten büyük bir fabrikayı ziyarete gittim . Kurumun genç müdürü beni güzel şekilde karşıladı. Çaylarımızı içtikten sonra ne için geldiğimi sordu . Ben de bastıkları defterlerin arkasındaki çarpım tablolarının Milli Eğitim Bakanlığ'ının çarma öğretimine uygun olmadığını söyledim .
 
Nasıl olur hocam , biz yılardır bu şekilde basıyoruz , senden başka itiraz eden olmadı dedi. Ben de hemen çantamdaki ikinci ve üçüncü sınıf matematik kitaplarındaki çarpım tablolarını gösterdim . Genç müdür arkadaş kitaba bakınca haklılığımı kabul etti . Ben bu işi bir de İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne sorayım dedi . Oradan gelen cevap ta benim iddialarımı doğruladı.
 
Yine önceki yıllarda araştırma yaparken okul matbuatı basan bir matbaa gözüme çarptı. Baktığımda büyük ebatta bastıkları çapım tablolarının Milli Eğitim Bakanlığının sistemine uygun olmadığını gördüm . Yayın evini telefonla aradım ve telefona çıkan kişiye de bunu söyledim. Bana bunu neye dayanarak söylediğimi sorunca, bana inanmazsanız Milli Eğitim Bakanlığının ikinci ve üçüncü sınıf matematik kitaplarına bakınız dedim. Telefona bakan kişi daha sonra bana daha döneceğini söyledi.
 
Yayın evinden sabah görüştüğüm kişi akşam üstü beni aradı ve ''Hocam inceledik , bizim çarpım tabloları yanlış değilmiş" dedi. Web sitesine baktığımda akşam baktığım çarpım tablosu sabahki çarpım tablosu değildi, yani düzeltilmişti. Hiç tartışmaya girmedim çünkü benim amacım haklı çıkmak değil yanlışı düzeltmekti. Kusura bakmayın, ben yanlış görmüşüm deyip telefonu kapattım.
 
Geliniz eski çarpım tablolarının yeni sisteme neden uyumlu olmadığını açıklayalım.
 
Eski sistem dörtler çarpım tablosunu yalnız beşler çarpım tablosuna kadar sorumlu ikinci sınıfta uygulayalım.
 
4X1 = 4 , 1+1+1+1= 4
 
4X2= 8 , 2+2+2+2 = 8
 
4X3=12 , 3+3+3+3 =12
 
4X4=16 , 4+4+4+4 = 16
 
4X5= 20 , 5+5+5+5 = 20 BURAYA KADAR BİR SORUN YAŞAMADAN GELDİK. BAKALIM BUNDAN SONRASI NASIL OLACAK ?
 
4X6 = ? , 4X7= ? , 4X8 = ? , 4X9= ? Eğer Milli Eğitim çarpma öğretimi programına bağlı kalacaksanız ikinci sınıf öğrencisine bu çarpma işlemlerini soramazsınız. Çünkü öğrencilerin bu işlemlerin sonucunu bilmesi için 6,7,8 ve 9'ar ritmik saymaları bilmesi lazım. O konular da üçüncü sınıf programı olacağı için öğrencilerden vermediğiniz şeyi istemiş olursunuz.
 
Bu yüzden öğretmenlik yaptığım yıllarda çarpma öğretimine geçince çocuklar şu çarpım tabloları doğru, şu çarpım tabloları da çarpık çarpım tabloları der ve bir kaç yanlış çarpım tablosuna çarpı atardım.
 
Daha sonra öğrencilerim de arkadaşlarının defterlerini inceler ve öğretmenim bu çarpım tablosu da çarpık çapım tablosu diye çarpı atarlardı.
 
DOĞRU ÇARPIM TABLOLARININ BAŞINDA 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 olur ve katlamaya dayanır. Bu çapım tablolarında hep aynı sayı katlanır .
 
EZBERE DAYANAN ÇARPIM TABLOLARI AYNI SAYILAR KATLANMAZ, DALDAN DALA ATLANIR!
 
NOT: İLERİ SÜRDÜĞÜM İDDİALARIN DOĞRULU VEYA YANLIŞLIĞI İLK OKUL İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ SINIF MATEMATİK KİTAPLARININ ÇARPIM TABLOSU BÖLÜMÜ İNCELENEREK KOLAYCA ANLAŞILABİLİR.
 
Necip GÜVEN


1102 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı