• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi35
Bugün Toplam693
Toplam Ziyaret2629211
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
MATEMATİĞİ SEVDİREN ADAM İLE MATEMATİK RÖPORTAJI!
22/03/2020
 MATEMATigi-OYUNLA-SEVDiRELiM

MATEMATİK KAFE: Hocam, Matematiği Sevdiren Adam, Necip Güven Kimdir?
 
NECİP GÜVEN: 1955 yılında Bilecik ili Bozüyük ilçesi Yeşil çukurca köyünde doğdum. Babamın işi nedeniyle Kütahya’ya taşındık. İlkokulda sık sık öğretmen değişikliği ve güvensizlik nedeniyle bir çok yeteneğinin farkına varamadım. Başarı yönünden dördüncü sınıfın ikinci dönemi ve beşinci sınıfta biraz toparlandım.
 
Çok fırtınalı bir orta ve lise öğretimi sonunda 1979 yılında liseyi bitirdim ve üniversite sınavlarında eğitim enstitüsü sınıf öğretmenliği bölümünü kazandım. 1981 yılında Burdur Eğitim Enstitüsü’nde sınıf öğretmeni olarak mezun oldum.
 
Sırasıyla Mardin, Gaziantep, Sivas, Bursa-İnegöl’de öğretmenlik yaptıktan sonra Eskişehir’e atandım. 2007 Temmuz ayında resmi görevinden emekli oldum, ancak eğitimcilik son bulmayan bir meslek olduğu için halen aktif olarak matematik alanında araştırmalarıma, proje üretme çalışmalarıma ve kitap yazma çalışmalarıma devam ediyorum.
 
1996 Yılında bir radyo proğramında tanıdığım eğitim uzmanı Dürdane ELHAN Hocam, içimdeki eğitim ateşini alevlendirdi.
 
1999 yılı Mart ayında bir radyo programında yazar Oğuz SAYGIN’ı tanımam hayatımda ikinci bir kırılma noktası oluşturdu. Önceki yıllarda yaşadığım tüm olumsuzluklara rağmen eski defterleri dürerek hayatımda beyaz bir sayfa açarak ’’Negatif Limanlardan, Pozitif Sulara’’ doğru yol almaya başladım.
 
2004 yılında “Matematikle Barışıyorum” adlı ilk kitabımı çıkardım. Hem kitabı hazırlama sürecinde hem de kitabın yayınlanışının ardından matematik korkusu ve ve matematik eğitimi konusunda düşünceleri, deneyimleri ve endişeleri içeren bir çok okuyucu mektubu aldım.
 
Matematik korkusunun ne kadar yaygın ve büyük bir problem olduğunu gözler önüne seren bu mektupların bir bölümüne “Matematikle Barışıyorum” kitabında yer verdim.
 
Matematikle Barışıyorum kitabım sayesinde matematikle barışanların değerlendirme yazılarını ''Matematikle Barışanlar'' başlığı ile, kitapla ilgili eğitimcilerin görüşlerini ise ''Matematikle Barışıyorum Kitabına Yapılan Yorumlar'' başlığı ile internette paylaştım..
 
2009 yılında "Pratik ve Etkili Yöntemlerle Çarpma Öğretimi ve Dört İşlem" isimli ikinci kitabını hazırladım. Bu çalışmayı geniş bir muteva ile tamamladıktan sonra kitap haline getirmeyi düşünüyorum.
   
Halen Eskişehir'de çalışmalarıma devam ediyorum. Matematik ve eğitimle ilgili makalelerimi bir çok web sitesinde paylaşıyorum.
 
MATEMATİK KAFE: Direk konuya girelim. Hocam matematik sizce zor bir ders midir?
 
NECİP GÜVEN: Bana göre ''Matematik Dersi Zordur.'' ifadesi gibi ''Matematik Dersi Kolaydır.'' demekte yanlıştır. Bu ifadeler resmin bütününü algılamamıza engel oluyor. Bu ifadeler şuna benziyor. 10 katlı bir apartmanın önüne gelip ''Bu apartmanın 10. katına çıkmak kolaydır veya zordur.'' demek gibidir. Ama şöyle dersek iş değişir. ''Bu apartmanın 10. katına merdivenle çıkmak zordur ama aynı yere asansörle çıkmak çok kolaydır.'' Yani kurduğumuz cümlelerde resmin bütününü ortaya koyup ona göre cümle kurmalıyız.
 
Cümleyi ''Matematik dersini yıllardır dedem zamanından kalma bayatlamış, modası geçmiş ezberci yollarla öğretmek ve öğrenmek çok zordur.'' şeklinde kurarsanız bu cümlenin altına ''Çok doğru'' diyerek 100 tane imza atabilirim. ''Matematik dersi kolay bir derstir.'' ifadesini de ''Matematik dersi işini çok iyi bilen ve seven öğretmenler tarafından ezberciliğin dışına çıkarak ilginç yöntem ve yollarla öğretilirse kolay bir ders haline gelir.'' derseniz bu cümlenin de altına da ''Çok doğru'' diye 100 tane imza atabilirim.
 
Mesela ben bir sınıf öğretmeniyim bu yüzden daha çok ilk okul matematiği üzerinden örnek vermem doğru olur. Bana ''Hocam, matematik dersi bana çok zor geliyor.'' diyen anne-babalara ''Haklısınız, sizin yöntemlerinize göre hakikaten zor ama benim kullandığım yöntemlere göre ise hem zevkli hem de kolay diyorum.
 
Ders aynı ders fark nerede sorusuna ''Karşınızdaki matematik dağına siz bir dağcı gibi tırmanmaya çalışırken ben aynı dağa uzun yıllara dayanan tecrübe ve deneyimlerimle yaptığım ''Matematik teleferikleriyle'' hiç zorlanmadan ulaşıyorum" diyorum.
 
Sizlere soruyorum, ''Uludağ’a kayak yapmak için giderken tırmanmayı mı yoksa teleferikle ulaşma seçeneğini mi tercih edersiniz?
 
Yani, toplumca zor bir ders olarak görülen matematik, doğru çalışma tekniklerini kullanılca anlar için kolay bir ders. haline gelir ...
 
Şimdi ''Matematik Dersi'' ile ilgili şu gerçekleri de ifade edelim.
 
* Dersi ve öğretmenini seven için ''Matematik Dersi'' kolay iken sevmeyen için zordur.
 
* Temeli sağlam bir öğrenciye matematik dersi kolayken temeli iyi olmayan öğrenci için zor bir derstir.
 
* Formüllerin mantığını kavramış bir öğrenci için kolay bir ders olan matematik formüllerin mantığını bilmeyen ''Formül Ezbercileri'' için çok zor bir derstir.
 
* Sistemli çalışan bir öğrenci için kolay olan matematik dersi, sınavdan sınava ders çalışan bir öğrenci için hakikaten zor bir derstir.
 
* Olumsuz ön yargıları olan bir öğrenci için zor olan matematik olumlu düşünen kimseler için o kadar zor değildir.
 
MATEMATİK KAFE: Hocam, önceki yıllarda www.matematigisevdirenadam.com sitesini neden açmışsınız?
 
Matematikle ilgili web sitesi açmamın en önemli amacı insanlara yalnız matematik öğretmek değil, insanları matematiği öğrenmeye hazır hale getirmekti...
 
Bu söylediklerimiz bizim matematik konusundaki projelerimin olmadığı şeklinde yorumlanmamalı, çünkü öğrenmeye hazır olmayan bir insan kapağı kapalı bir şişeye benzer; onu doldurmak için dökeceğimiz sular hep yerlere dökülecektir.
 
Ayrıca benim amacım yalnız öğreten bir organizasyon olmak değil, hem öğreten hem de öğretirken öğrenen bir organizasyon olmaktı.
 
Ben yalnız alan değil; aldıklarını inceleyen, işleyen,yorumlayan, geliştiren, üreten, ürettiklerini paylaşan, paylaştıkları ile karşısındakileri de üretmeye teşvik eden bir eğitimci olmak istiyorum.
 
Çinli bilge Konfüçyüs ''Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret!'' der.
 
Ben her şeyi bildiğimi iddia etmiyorum. Ancak bilgilerimizi paylaşırsak birlikte gelişeceğimizi düşünüyorum. İki elmamızdan birini size verirsek bizim bir, sizin de bir elmanız olur. Sizin ve bizim birer bilgimiz varsa ve bilgilerimizi paylaşırsak sizinde bizimde ikişer bilgimiz olur. 
 
Maddi şeyler paylaşıldıkça azalırken, aksine bilgiler paylaşıldıkça artar.
 
Bizim sitemizin müdavimleri öyle üretken olmalı ki bir süre sonra bizim ürettiklerimizden daha güzel, daha ileri çalışmalara imza atsınlar diye düşündüm.
 
MATEMATİK KAFE: Necip Hocam, sizin bir de hem sözlerini yazdığınız hem bestesini yaptığınız "Matematik Şarkılarınız" var. Matematik ve müzik ne alaka?
 
NECİP GÜVEN: Açıklayayım. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda müziğin öğretimde kullanımı ile mucizevi sonuçları ortaya çıktığı bilimsel çalışmalarla ortaya çıktı. Benim ''Matematik ve motivasyon'' şarkıları çalışmama destek verin dememe rağmen kulak asılmıyor ama gelin bakalım müzik hayata hangi alanlarda çok kullanılıyor, bir göz atalım..
 
1- Sporda: Kocaman, kocaman adamlar takımlarının marşlarıyla coşuyor, şovlar yaparak takımlarını motive ediyorlar.
 
2- Dini duyguları telkinde özgün müzik ve ilahiler sıkça kullanılıyor.
 
3- Eğlencede: Çocuklara eğitim ve öğretim amaçlı müzik yapmamız için yardım etmeyen kocaman ve kodaman adamlarımız ''Manda yuva yapmış söğüt dalına'' türküsünü duyunca yerinde duramayıp pistlere fırlıyorlar.
 
4- Tıpta: Ruhsal sorunlarda ve otistik çocukların tedavisinde müzikle çok olumlu sonuçlar elde eiliyor..
 
5- Firmalar reklamlarında ürünleri tüketiciye pazarlamak için müziği kullanıyorla ve amaçlarına da fazlasıyla ulaşıyorlar ...
 
6- Seçimlerde partiler seçmenleri tavlamak ve avlamak için müziği araç olarak sonuna kadar kullanıyorlar.
 
Bu kadar alanda kullanılan müzik matematikle dargın mı acaba? Siz hiç matematikten bahseden bir şarkı duydunuz mu? 
 
Bir dakika özür dilerim. Var, tamam var! ''Kendimden kendimi çıkardım. Sıfır kalmaz. Matematik yalan söylüyor hocam.'' Tuh! Bir tane var, o da matematiği kötülüyor.
 
Kısıtlı imkanlarımla elimde hazır olan matematik ve motivasyon şarkılarından ancak üç tanesini mp3 olarak (Silkiniş Türküsü, Süper Çocuklar ve Sayı Treni şarkıları) müzik haline getirebildim.
 
 
MATEMATİK KAFE: Hocam, bu kadar uğraş neden? Nereye koşuyorsunuz?
 
NECİP GÜVEN: Hayatın her bölümünde farkında olalım veya olmayalım bazı dersler çıkarırız. Çıkardığımız bu derslerden en önemlileri farkında olarak çıkardığımız derslerdir. Bu açıdan ele alırsak hayatımda en önemli kararları almaya ve gereken adımları atmaya başlamam 1999 Yılında Hocam Oğuz SAYGIN'la tanışmamdan sonradır.
 
Eğer o gün o adımları atmamış olsaydım bu gün ne ''Matematikle Barışıyorum'' kitabım, ne Web sitem ne de matematik projelerim olurdu.
 
Hiç bir zaman kısa zamanda para kazanıp zengin olma gibi bir düşünceye kapılmadım.
 
O şekilde düşünenleri de kendimce ''KABAKÇI'' düşünce olarak gördüm. Kabağı ekersiniz 3 ay sonra toplar ve satarsınız. Ertesi yıl tekrar eker tekrar satarsınız. Bu böylece sürüp gider. Fakat ceviz fidanı dikerseniz bu fidan 5-6 yıl hizmetten sonra ancak yavaş yavaş meyve vermeye başlar. Kısaca meyvelerini toplamak için biraz sabır ve bakım gerektirir. Bu sabırın sonunda size düşen yalnızca her yıl artan miktarlarda meyve toplamak olacaktır.
 
Bir kitapta okuduğum sözü adeta beynime kazmıştım. O sözde ana fikir olarak şöyle diyordu.''Çalıştığınız bir işte kazandığınızdan fazla üretmeye devam ederseniz bir gün ürettiğiniz kadar kazanmaya başlarsınız.'' diyordu.
 
Bu yüzden, hiçbir zaman halk diliyle ''Bu kadar ekmeğe ancak bu kadar köfte olur.'' demedim.
 
MATEMATİK KAFE: Hedefiniz mevcut eğitim pastasından pay kapmak mıdır?
 
Hayır. Çünkü şu anda mevcut milli geliri çok yetersiz buluyorum. Hedefim, mevcut pastadan pay kapmak değil pastayı Türk milletine yaraşır şekilde büyütmeye katkıda bulunmaktır.
 
Hiç bir zaman para, para, para demedim. Parolam, her zaman para+dua olmuştur. Eğer benden hizmet satın alan kişinin bana verdiği parada gözü varsa ben o parayı hak etmemiş olurum diye düşünüyorum. Bu yüzden benden kitap alıpta verdiğim paranın karşılığını alamadım diyen bir kaç kişinin kitap ücretlerini iade ettim.
 
MATEMATİK KAFE: Hedefleriniz nelerdir?
 
Bu soruya cevabım, Türk çocukları ve gençleriyle birlikte dünya çapında projeler imza atmaktır. Dünya çapında olamayan hedef ve projeleri hiç dikkate almıyorum.


2444 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı