• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi32
Bugün Toplam742
Toplam Ziyaret2629260
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
MATEMATİK ZORDUR DEMEK YASAKTIR!
11/04/2020
matematikkafe.com

matematik zordur demek yasak

Merhaba dostlar!.. Bu gün 9 mayıs 2018 cuma, nisan ayının başından beri geç vakitlere kadar yoğun bir çalışma (2 ise gün hiç uyumama) sonucunda dün akşam eve geldim. Vücudumda bir yorgunluk ve halsizlik hissederek uzandım ve eşimden çay yapmasını istedim. Biraz sonra haydi çay hazır dedi.Ama benim üzerimdeki kırgınlık ve yorgunluk hissi devam ediyordu. Eşime, yorgunluğuma iyi gelir diye yaptırdığım çayı içemeden erkenden yatmak zorunda kaldım.
 
Sabah 04.30 dolaylarında tekrar kalktım ama o kırgınlık hala devam ediyor ve hava da mayıs ayına göre çok serin biraz da üşüyorum. Öyle ağrı kesici haplarla aram çok iyi olmadığı halde eşimden bir hap istedim. Bir kaç yudum hap altı bir şeyler atıştırıp ağrı kesici hapı yuttum.
 
Birden aklıma matematiğin zorluğunu veya kolaylığını ifade edişimizin yanlışlarının öğrencilerimize, çocuklarımıza verdiği zararı anlatan bir yazı yazma düşüncesi geldi. Önce kendi kendime ''Bırak sonra yazarsın, zaten hastasın.'' dedim ama içimden başka ses ''Ülkende bir çok genç ve çocuk bu yanlış düşünceler yüzünden zarar görüyor, sen ise ufak bir vücut kırgınlığını bahane edip yatmayı düşünüyorsun.Ya aklına gelenleri sonra unutursan vebal altına girersin.'' dedi.Bu ikilem arasında oğlumun kışlık montunu giyip bilgisayar başına oturdum.Yazı yazmaya başlayınca da biraz açıldım.
 
Yazının başında ''Matematik dersine zordur demek yasaktır'' ifadesini söyleme hakkını ve cesaretini nereden alıyorsunuz?'' derseniz. Çünkü bana göre ''Matematik Dersi Zordur." ifadesi gibi ''Matematik Dersi Kolaydır." demek te yanlıştır. Bu ifadeler resmin bütününü algılamamıza engel oluyor. Bu ifadeler şuna benziyor. 10 katlı bir apartmanın önüne gelip ''Bu apartmanın 10. katına çıkmak kolaydır veya zordur.'' demek gibidir. Ama şöyle dersek iş değişir. ''Bu apartmanın 10. katına merdivenle çıkmak zordur ama aynı yere asansörle çıkmak çok kolaydır.'' Yani kurduğumuz cümlelerde resmin bütününü ortaya koyup ona göre cümle kurmalıyız.
 
Cümleyi ''Matematik dersini yıllardır dedem zamanından kalma bayatlamış, modası geçmiş ezberci yollarla öğretmek ve öğrenmek çok zordur.'' şeklinde kurarsanız bu cümlenin altına çok doğru diyerek 100 tane imza atabilirim. ''Matematik dersi kolay bir derstir.'' ifadesini de ''Matematik dersi işini çok iyi bilen ve seven öğretmenler tarafından ezberciliğin dışına çıkarak ilginç yöntem ve yollarla öğretilirse kolay bir ders haline gelir.'' derseniz bu cümlenin de altına çok doğru diye 100 tane imza atabilirim.
 
Mesela ben bir sınıf öğretmeniyim bu yüzden daha çok ilk okul matematiği üzerinden örnek vermem doğru olur. Bana Hocam, matematik dersi bana çok zor geliyor. diyen anne-babalara ''Haklısınız, sizin yöntemlerinize göre hakikaten zor ama benim kullandığım yöntemlere göre ise hem zevkli hem de kolay'' diyorum.'' Ders aynı ders fark nerede?'' sorusuna ''Karşınızdaki matematik dağına siz bir dağcı gibi tırmanmaya çalışırken ben aynı dağa uzun yıllara dayanan tecrübe ve deneyimlerimle yaptığım matematik teleferikle hiç zorlanmadan matematik dağına ulaşıyorum.'' diyorum.
 
Sizlere soruyorum, ''Uludağ'a kayak yapmak için giderken tırmanmayı mı yoksa teleferikle ulaşma seçeneğini mi tercih edersiniz?"
 
Şimdi Matematik Dersi ile ilgili şu gerçekleri de ifade edelim.
 
* Dersi ve öğretmenini seven için matematik dersi kolay iken sevmeyen için zordur.
 
* Temeli sağlam bir öğrenciye matematik dersi kolayken temeli iyi olmayan öğrenci için zor bir derstir.
 
* Formüllerin mantığını kavramış bir öğrenci için kolay bir ders olan matematik formüllerin mantığını bilmeyen formül ezbercileri için çok zor bir derstir.
 
* Sistemli çalışan bir öğrenci için kolay olan matematik dersi, sınavdan sınava ders çalışan bir öğrenci için hakikaten zor bir derstir.
 
* Olumsuz ön yargıları olan bir öğrenci için zor olan matematik olumlu düşünen kimseler için o kadar zor değildir.
 
Kolaylık ve zorluk önce beyinde başlar daha sonra tüm bedeni kaplar.
 
Bu gün hayatımızın bir parçası haline gelen buluşlar da ilk çıktığında hem de koca koca kariyerli insanlar tarafından alaya alınmıştı. O buluşları alaya alanlar tarihe geçti. Şimdi hayatımızın bir parçası olan buluşları alaya alanları bir görelim bakalım:
 
* Radyonun geleceği yoktur. (İskoçyalı Fizikçi Lord Kevin)
 
* İcat edilecek her şey icat edildi. Artık yeni icat edilecek hiç bir şey yok. (1899-A.B.D. Patent Dairesi Başkanı Charles Duell)
 
* *H.G.Wels, 1901 Denizaltıların savaşta mürettebatın boğulması dışında ne işe yarayabileceğini anlayamadım.
 
* 1903 yılında Henry Ford'un kredi talebine banka müdürü otomobil geçici bir hevestir. Atlar her zaman kullanılacaktır.
 
* 1.Dünya Savaşında (1911 yılında) Fransız Mareşal Ferdinand Foch "uçaklar hoş oyuncaklar ama askeri bir değerleri yok." demiş.
 
* 1927 yılında Harry Warner Artislerin konuşmalarını kim duymak ister ki? demiş.
 
* Twentieth Century Fox n başkanı Daryik Zanuck 1944 te "Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler." demiş.
 
* 1949 yılında Popular Mechanich dergisinde yayınlanan bir yazıda "Bilgisayarların gelecekte belki sadece 1,5 ton ağırlığında olacaklar." şeklinde yazılmış.
 
* Digital Equipment Corpun patronu Olsen 1977 yılında "İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için bir neden göremiyorum." demiş.
 
 Necip GÜVEN


1104 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı