• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam98
Toplam Ziyaret2636829
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
MATEMATİK ZEKAYI GELİŞTİRİR Mİ?
12/05/2020
 ”Zeka Ölçekleri” Boş

Türk toplumu üzerinde büyük çaplı bir araştırma yapılıp herkese ”MATEMATİK İNSANI NASIL GELİŞTİRİR?” sorusu sorulsa; insanlar herhalde sizin kendileri ile dalga geçtiğinizi düşünerek yüzünüze tuhaf tuhaf bakarlar herhalde. Toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından baş belası olarak görülen matematik ”Matematiğin doğasında olmayan” yanlış uygulamalar yüzünden insanları geliştirme aracı olmaktan çıkmış ”Sanki zekayı ölçen bir terazi” gibi kullanılmaya başlamıştır. Bu testi geçenler ‘’süper zeka” olarak adlandırılmış, bu testte takılanlara ise ”aptal, geri zekalı, salak, kafasız” gibi etiketler yapıştırılmıştır.
 
İşin kötü yanı, bu yanlış sınıflandırma sonunda bir çok kişi bu sıfatı gönüllü olarak kabullenmiştir. Bu yanlış düşünce ayrıca o seyrederken gülmekten kırıldığımız siyah-beyaz filmlerin çoğunda da uyuşturucu morfin gibi toplumun genlerine işletilmiştir.(Bilerek veya bilmeyerek. Zira bilerek yapıldığından çok emin değilim! )
 
Bunun sonucunda matematik problemlerinden kaçan çocuklar, gençler, büyükler hayatın neresinde bir problemle karşılaşsa çözmekten çok bazı mazeretler arkasına sığınarak çözümden kaçmayı düşünmüştür. Güçlü ise problemi gücüyle çözmeyi; güçsüzse problemin çözümünden kaçarak sıkıntıları içine atma yolunu seçmiştir. Aramızdaki problemleri çözemediğimiz için ”Dışarı gülücükler dağıtırken içimiz tam çözülmemiş problemleri biriktirerek” toplumun her kademesinde biz de birer problemli insan haline geldik.
 
Artık bilimin çok hızlı geliştiği günümüzde eğitimciler ve büyükler tarafından ortaya konan ”zeka ölçeklerinin” boş bir inanış olduğu apaçık ortada. Ben şunu açıkça şunu itiraf edeyim. Çocuklarımız bizlerden daha zeki. İnanmazsanız bilgisayar, telefon, t.v vb. gibi araçları bizden daha iyi ve daha çabuk öğreniyorlar.
 
Sorun nerede? Sorun öğrenmede değil öğretmede….. Eğer bilgisayar ve cep telefonu zor ulaşılan birer alet olsaydı ve kullanımı okullarda ders olarak okutulsaydı; bir çok öğrenci bilgisayar ve cep telefonu kullanmayı öğrenemez ve bu derslerden nefret ederdi.
 
Okullara ilk bilgisayar laboratuvarı kurulduğu yıllarda okul idarecilerimiz öğrenciler bilgisayarları bozmasın diye öyle iyi muhafaza etmişler ki kullanmak için açtıklarında modeli demode hale gelmiş.
 
Lafı daha fazla dolaştırmayalım. Bizim matematiğe bakışımız ile ”Hoşafın Yağı Kesilmiş” hikayesi taşıdıkları anlam olarak birbiriyle tam örtüşüyor.
 
I. Murat zamanında kurulan yeniçeri ocağı, Osmanlıların yaptığı bütün savaşlarda elde edilen başarının en büyük pay sahibi olmuş, uzun yıllar Osmanlıların ayakta kalmasını sağlamışlar. Ancak, her kuruluş gibi özellikle duraklama ve gerileme devirlerinde bu kuruluş da bozulmaya ve çökmeye yüz tutmuştur.
 
Yeni çeriler içinde zeki ve kabiliyetli olanlar, ağalığa kadar yükselmişlerdir. Çekirdekten yetişen yeniçeri ağası, ocağın düzenini sağlamaya çalışırmış. Yemek vakti gelince ocakta, ayetler ve dualar yazılı kepçeyle önce yağlı yemekler ve pilavlar dağıtılır, sonrada sıra hoşafların dağıtımına gelirmiş. Aynı kepçe, hoşaf içinde kullanılınca hoşafın üstünde bir yağ tabakası oluşurmuş. Bir zaman sonra yeniçeri ağası, temiz bir kepçe ile hoşafların dağıtılmasını emretmiş. Hoşafların üzerinde yağ göremeyen yeniçeriler, her zaman, her şeyi bahane ettikleri gibi buna da isyan etmişler:
 
Hakkımızı yiyorlar, hakkımızı çalıyorlar. Hoşafın yağını bile kestiler, yağlı hoşaf isteriz, diye şikâyette bulunmuşlar, hoşnutsuzluklarını belirtmişler.
 
Bizler de gerçek matematikle tanıştığımız zaman herhalde ”Hayır, olamaz! Bizim tanıdığımız matematik zorluk, acı, gözyaşı, sıkıntı demektir. Hayır, hayır bu kadar kolay ve basit olamaz; bu işte bir yanlışlık olmalı …..” diye çığlık atarız.
 
Kuralları içinde doğru şekilde öğretilen matematiğin, pratik uygulamaların dışında insanın gelişimindeki katkıları şöyle sıralanabilir:
 
1-Değişik düşünme yöntemlerini öğretir. 2-Neden-sonuç ilişkilerini bulmayı öğretir. 3-Hedefe varmak için yollar aramaya zorlar. 4-Şartları göz önünde bulundurarak eldeki verilerin nasıl kullanılacağını öğretir. 5-Problem üzerinde odaklanıp yoğunlaşmayı öğretir. 6 - Kişinin, elindeki verilerle kendi becerilerini birleştirip yeni bilgiler üretmesini öğretir. 7-Dikkat yetisini geliştirir. 8-Bir probleme değişik açılardan bakmayı öğretir. 9-El becerisini geliştirir. 10-Düş gücünü zorlayıp geliştirir. 11-Akıl yürütme becerisini geliştirir. 12-Bir hedefe ulaşmak için değişik ve doğru yollar olabileceğini öğretir.
 
Aklımıza şöyle bir soru gelebilir.” Matematik dersi bu kadar faydalı da biz neden bu faydalar yerine hep zarar gördük? Keskin bir bıçağı daha keskin olsun diye bilemek istediğinizde bıçağı bileme çarkına yanlış tuttuğunuzda bilenmesini beklediğiniz bıçağın eskisinden daha fazla körelmesi gerçeğiyle karşılaşabiliriz. Bileme, bıçağı çarka tutma işlemi değil bıçağı bileme bıçağı çarka en doğru şekilde tutarak en kısa zamanda istenilen keskinliğe getirmektir.
 
Çoğumuz, sırtımızdaki bir sepette korkularımızı ve kendi oluşturduğumuz sınırlarımızı taşıyarak yaşadığımız için, hayallerimizle birlikte gömülüyoruz…
 
”Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkansız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar” Dr. David J. Schwartz
 
Eğitimci - Yazar Necip GÜVEN 
 


2620 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı