• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam618
Toplam Ziyaret2636610
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
SAYILARI KONUŞTURAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ!
18/05/2020
SAYILARI KONUŞTURAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ!

Matematik Öğretmeni Nurten Sarıdoğan ile bir dönem aynı okulda görev yaptım. Ara sıra matematik üzerine kısa sohbetler yapıyorduk.
 
Nurten hanımla tanıştıktan sonra yaptığımız sohbetlerde matematiğe bakış açısı ve fikirleriyle farklı bir öğretmen olduğunu anlamıştım. Kendisinden uygun bir zamanda daha detaylı bir görüşme için söz aldım. Nihayet 2003 Ocak ayında boş dersi olduğu bir saatte bu fırsatı yakaladım. Yaptığımız bu sohbetten çok istifade ettim. 
 
Nurten Hanım haydi anlat bakalım dedim. Nurten Hanım anlattı ben dinledim. Bakalım neler anlatmış hep birlikte okuyalım. 
 
Stajyer öğretmen olarak Eskişehir ili Mehmetçik Ortaokuluna tayin oldum. Birinci yıl rehber öğretmen gözetiminde derslere girdim. İkinci yıl tayinin yapılması gerekirken yapılmadı. Okulda da sınıf vermek istemediler. Madem sınıf verilmiyor ben de matematik öğretmenlerine de söyleyerek okuldaki bütün matematik öğretmenlerinin derslerini izlemeye karar verdim. 
 
Okulumuzda 9-10 tane matematik öğretmeni vardı. Hepsi de alanlarında başarılı, kaliteli öğretmenlerdi. Derslerine girdiğim her öğretmenden bir şeyler öğrendim. Dersini izlediğim her öğretmen çok kaliteliydi. Fakat bazı konularda bazı öğretmenlerin konu anlatımı bana daha ilginç geliyordu. Bir öğretmen matematik problemlerinde ders anlatımı daha güçlüyken bazı öğretmenlerin geometri konularında daha iyi ders anlattıklarını gördüm. Bir öğretmen denklemleri daha güzel anlatırken diğeri başka konularda daha başarılıydı.
 
Öğretmenliğimin ilk yıllarında farklı anlatma stilleri olan bir çok öğretmenin dersini izleme imkanı bulmam benim ufkumu daha da açtı. Stajyerlik döneminde çok farklı ve kaliteli öğretmenlerle aynı okulda bulunmak benim için çok güzel şans ve avantajdı. İkinci yılın başında tayinimin çıkmaması önce biraz canımı sıkmıştı. Fakat o okulda kalmam benim için bulunmaz bir fırsata dönüşmüştü. Öğretmenlik hayatımın ilk yıllarında yaşadığım bu tecrübelerden yıllardır faydalanıyorum. Eğer o tecrübeyi yaşamasaydım kesinlikle kendimi bu kadar geliştiremezdim.
 
Daha sora Nurten Hanım dersi nasıl işliyorsunuz diye soruyorum. Tekrar anlatmaya başlıyor. 
 
Sınıfa girince önce onlarla sohbet ederim. Öğrencilerin hazır hale geldiğini gördükten sonra derse geçerim. Ders anında başka hiçbir şeyle ilgilenmemelerini söylerim. Konu anlatımını çok kısa tutmaya çalışırım. Konuyu genel hatlarıyla kısa sürede veririm. Çünkü bu süre uzarsa öğrencilerin dikkatleri dağılır dersin verimi hızla düşer. Konular anlaşılmadan başka konuya geçmem. Bu yüzden konu işleme yönünden birçok meslektaşımı geriden takip ederim. Bana göre hazmedilmemiş bilgi bilgi değildir.
 
Matematik dersinde genellikle yeni konuların öğrenilmesi ve anlaşılması için eski konularda iyi öğrenilmiş olması gerekir. Nasıl çürük bir temelinin üstüne sağlam bina yapılmazsa iyi öğrenilmemiş bir konudan sonra ona konu ile bağlantılı bir konu verilemez. Sınıflara göre matematik konuları çok yüklüdür. Konuları kavrata kavrata işleyelim desek konular yetişmiyor. Konuları yetiştirmeye çalışınca bu sefer konularla ilgili yeterli alıştırma ve pekiştirme çalışması yapamıyoruz. 
 
Nurten Hanımla tanıştığım zaman benim en çok ilgimi çeken sayıları konuşturma espirisiydi. Bunu nasıl yaptığını sordum.
 
Öğrencilerden denklem ve problemleri konuşturmalarını isterim. Denklem veya problemin bize ne demek istediğini veya bize ne anlattığını sorarım. . 
 
Bende gülerek “Nurten Hanım problem veya denklemler bu soruya cevap veriyorlar mı?” diye soruyorum. Nurten hanımda “O sizin soru sorma tekniğinize bağlıdır.” Eğer doğru soruları sorarsanız problemlerde sizin sorularınıza doğru şekilde cevaplar verir. 
 
Bu, yabancı dil bilmeye benzer. Eğer karşınızdaki yabancının dilini biliyorsanız onunla rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz. Bilmiyorsanız karşınızdaki kişilerle tarzanca anlaşmak zorunda kalırsınız. Böyle durumlarda çoğu zamana anlaşılmamaya veya yanlış anlaşılmaya sebep olabilirsiniz.
 
Nurten hanımla sohbetimiz burada bitiyor. Nurten hanıma teşekkür edip başarılar diledim.
 
Necip GÜVEN
 
BÜYÜK İŞLER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ, ÖNCE BÜYÜK DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENMELİSİNİZ... Necip GÜVEN


1141 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı