• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam565
Toplam Ziyaret2635272
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
KOPYA ÇEKMEK İÇİN DE BİR ALT YAPI OLMASI LAZIMDIR!
08/09/2020
KOPYA ÇEKMEK İÇİN DE BİR ALT YAPI OLMASI LAZIMDIR!

Bir eğitimci olarak kopya çekilmesine ve kopyanın yasaklanmasına karşıyım. Ben ilk okulda öğrencilerime önce kopyayı serbest bıraktığımı söyler, sonra da kopyanın öğrenciye zararlarını anlatır ve sözlerimi şu espri ile bitirirdim: ''Sakın sevdiğiniz arkadaşlarınıza kopya vererek zarar vermeyiniz. İlle de kopya verecekseniz sınıfta en gıcık olduğunuz arkadaşlarınıza kopya verin. Onlar sizden kopya çektikleri için konuları anlamasınlar. Bu yüzden sınavlarda zayıf alsınlar, siz de onlardan böylelikle iyi bir intikam almışsınız olursunuz.
 
Bence hocalar tüm sınıflara büyük puntolarla şöyle yazmalı: ''KOPYACININ OYUNU, YKS'DE ÖLÇTÜRÜR BOYUNU!'' dedikten sonra kopyacıların düştükleri komik durumlara örnek üç olay anlatacağım.
 
Olayın birincisini lise yıllarında derste hocamız anlatmıştı. İkincisi Eğitim Enstitüsünde benim başımdan geçti. Sonuncusunu da basınla paylaştığım bir basın açıklamasında yaşadım.  
 
Önce hocamın anlattığı hadiseyi paylaşayım.
 
Lisede bir öğrencinin matematiği çok zayıftır. Matematiği çok iyi olan arkadaşıyla anlaşırlar ve matematiği çok zayıf öğrenci başarılı öğrencinin tam arkasına oturur ve arkadaşının çözümlerini aynen kendi kağıdına aktarır.
 
Kopya çeken öğrenci sınavı çok iyi geçtiği için sevinçlidir. Daha sonra şöyle der ''Ya arkadaş, sınavda eksi sekiz ve artı sekizleri yatık yatık yapmışsın, ben onları düzelttim .'' der.
 
Arkadaşı ''Ya arkadaş sen ne yaptın! Onlar eksi sekiz, artı sekiz değildi. Onlar eksi sonsuz, artı sonsuzdu. Bir çuval inciri berbat ettin!'' demiş.
 
Gelelim benim başımdan geçen olaya. Eğitim Enstitüsünde okurken siyah - beyaz televizyon döneminin Komiser Kolombo'suna benzeyen ve de onun gibi giyinen Eskişehirli Kolombo Yaşar, bir müzik sınavında ''Necip, müzikten hiç bir şey bilmiyorum. Sınavda bana gösterir misin?'' dedi. Ben de tamam dedim .
 
Sınavdan sonra bizim Kolombo Yaşar çok mutludur. Sınav sonuçları açıklanınca bizim Kolombo Yaşar tam bir şok geçirir. Çünkü ben sınavdan 100 alırken Kolombo Yaşar'ın sınav notu 50'dir.
 
Kolombo Yaşar isyan ederek ''Hocam, ben Necip'ten kopya çektim, onun notu 100 benimki neden 50?'' dedi.
 
Hoca Kolombo Yaşar'ın kağıdını çıkardı. Bizim Yaşar sözel bölümü aynen kopya çektiği için 50 puanı oradan almış. İş notaların, inici ve çıkıcı gamların porte üzerinde gösterilmesine gelince müzik kuralları yerine kafasına göre takılmış.
 
Yüksek sesle itiraz eden Kolombo Yaşar, ezile büzüle yerine döndü.
 
Gelelim sonuncu olaya. Önce basına paylaştığım basın açıklamasını paylaşayım. Sonra da olayın yanlışlığının nereden kaynaklandığını açıklayayım.
 
NOTER TASTİKLİ ÇAPIM TABLOSU
 
Bozüyük'te, eğitimci-yazar Necip Güven, 2 yıllık bir çalışmayla hazırladığı tekerlemeli çarpım tablosunu notere onaylattı. Çocuklardaki matematik korkusunu ele aldığı, "Matematikle Barışıyorum" adlı kitabın yazarı eğitimci Necip Güven, öğrencilerin sevdikleri konuları kolayca öğrenmelerinden yola çıkarak, çocukların korkulu rüyası olan çarpım tablosunu tekerlemeli hale getirdi. Güven, tekerlemeli çarpım tablosunu Bozüyük Noteri Müberra Şahbaz’a tasdikleterek tescil ettirdi.
 
"9 kere 2=18, matematiği severiz", "4 kere 4=16, çok faydalı kahvaltı" gibi tekerlemeler sayesinde çocukların çarpım tablosunu eğlenerek öğreneceklerini savunan Güven, "Çarpım işlemi katlama yoluyla saymalara dayandığı halde, mevcut tablolar buna uygun değil. Hemen her defterin arkasında yer alan çarpım tabloları, öğrencileri ezbere zorluyor. Bu durum çocukları birer papağana çeviriyor. Ben, bu çarpık çarpım tablolarının yerine, tekerlemeli ve katlamayı esas alan tablo hazırladım. Bu mantığı kavrayan bir insan, yaşı kaç olursa olsun çarpım tablosunu zorlanmadan öğrenebilir" dedi. İhlas Haber Ajansı 
 
Bu haberin basında yer alması üzerine ezberciler olaya balıklama atladılar. Çarpım tablosunu tekerlemeli ezberletmeye başladılar. Ben bir ilk okul öğretmeni olarak çarpım tablosunda ezbere sapmadım. Tekerlemeli çarpım tablosunu da ezberleme de kullanmadım.
 
Hazırladığım Tekerlemeli Çarpım Tablosunda hep pozitif tekerlemeler kullandım. Motive edici, matematiği sevdirici, eğlendirici, espirili cümleler seçtim.
 
Ve de bu çarpım tablolarını Çarpım Tablosu Öğretiminde öğrencilere dağıtmadım. Çarpım Tablosunu Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun şekilde ezbersiz şekilde yürüttüm.
 
Çarpım Tablosu Öğretimi devam ederken hazırladığım Tekerlemeli Çarpım Tablosundan bölümler okuyor ve öğrencilerime ''Çocuklar, kimler çarpım tablosunu öğrenirse bu Tekerlemeli Çarpım Tablosunu ödül olarak vereceğim!'' diyerek onları motive ediyordum.
 
Kısaca benim matematiği sevdirmek ve öğrencileri eğlendirmek için yaptığım Tekerlemeli Çarpım Tablosunu ezberde kulllanmaya başladılar. Eğer bu çalışmamın yanlış anlaşılacağını tahmin etseydim bu çalışmamı basına tanıtmazdım.
 
Necip GÜVEN


1688 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı