• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi34
Bugün Toplam614
Toplam Ziyaret2629132
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
MATEMATİKTE ÇÖZÜM ANNELERLE BAŞLAR!
21/09/2020

MATEMATİKTE ÇÖZÜM ANNELERLE BAŞLAR!
 
OECD, 2000`den beri üç senede bir OECD ülkeleri ve diğer katılımcı ülkelerde Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) uygulamaları yürütmektedir. 2006`da Türkiye katılımcı 57 ülke arasında fende 44., matematikte 37. ve okumada 43. olmuştur. OECD ülkeleri arasında ise Türkiye sondan ikincidir. Türkiye`de ortalama fen notu 423 puan, OECD`de ortalama 500 puandır.
 
Yukarıda matematik ve fen başarımızın durumu ortaya konmuştur. Bu sarmaldan kurtuluş mümkündür ve bunu başaracak alt yapıya sahibiz. Önce başarısızlığımıza mazeret aradığımızı düşünelim ve mazeretleri bir bir sayalım desek bu sonuca yüzlerce mazeret bulabiliriz.
 
Bulduğumuz mazeretlere göz attığımızda ise ilk bakışta bu mazeretlerin bir çoğu çok mantıklı gelebilir. Fakat mazeretlerin en kötü yönü sorunların önüne dağ gibi engeller koyup çözümlerin imkansız gibi görünmesini sağlamaktır. Bu ise sorunları gözümüzde büyütüp çözümler için adım atmamızı engeller.
 
Bu sarmaldan kurtuluş mümkün müdür? diye sorarsanız cevabım evet olacaktır. Verdiğim evet cevabından sonra bana O halde çözüm nedir? dediğiniz duyar gibiyim. Yıllardır eğitimimizin içinde öğrenci ve öğretmen olarak yer almış, son 20 yılda ise bu işe yoğun mesai harcamış bir eğitimci olarak çözümün ilk şartı elimizi kolumuzu bağlayan, bu konularda araştırma ve projeler geliştirmemizi engelleyen tüm mazeretleri çöpe atmaktır.
 
Başarısızlıklarımızın ana nedenleri olan mazeretleri çöpe atınca sırtımızdaki ağır bir yükten kurtulmuş olacağız. Mazeretleri çöpe attığımız için beynimizin Çözüm ne, çözüm ne? diye sorular sormaya başladığını göreceğiz.
 
Yıllarda annelerden sık sık duyduğum mazeretlere bir göz atalım.
 
Bizim zamanımızda şu matematik konusu yoktu, bizim zamanımızda bu matematik konusu yoktu.
 
O zaman şu soruyu sorayım. Bir şeyin dün olmamış olması onun bu gün onun öğrenilmesini engeller mi? Eğer engeller diyorsanız hemen şu sorularımı cevaplayın lütfen ...
 
Bizim çocukluğumuzda bilgisayar, cep telefonu, internet, facebook, twitter var mıydı? Demek ki, işimize gelmeyince bizim zamanımızda yoktu. İşimize gelince dün olmayan şeyi şip şak öğreniyoruz.
 
EĞİTİM ANNELERLE BAŞLAR
 
Eğitimin temeli annedir. Eğitim deyince bunun içine dersler, toplum kuralları ve tüm alanları bunun içine girer. Aile ocağında, anne ocağında bu eğitimi almamış çocukların kaybı bence en az yüzde ellidir.
 
Aile ocağında oluşan bu açığın ilerki yıllarda telafisi imkansız olmamakla birlikte çok zordur. Bringham Young ''Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz .'' der.
 
Yıllardır öğrencilik ve öğretmenlik tecrübem ve 20 yıllık matematik projeleri çalışmalarım bana bu tezin çok doğru olduğunu gösterdi.
 
Eğer matematik projelerimi gerçekleştirmem için önüme çok büyük bir bütçe, öbür yana da her meslek grubundan gönüllü anneleri koysalar; ben gözü kapalı anneleri seçerim. Çünkü başarı şansı neredeyse % 100 olan bir seçenek varken neden bütün kariyerimi ve projelerimi riske atayım ki ...
 
Yapacağımız çalışmalarda her bir öğe kendi içinde çok önemli olduğu halde çözümde öğrencilerle aramızda köprü görevi annelere düşmektedir. Çünkü onlar bizim ilk öğretmenlerimizdir ve sorunlarda en çok acı çeken kitledir. Atalarımız bile ''Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar.'' demiştir. Annelerin çözüm içinde bulunmadığı hiçbir çalışmanın başarıya ulaşma şansı yoktur.
 
Bu sorunların bürokratik sistem içinde de çözülme şansı yoktur. Çünkü alınan kararların çoğunun kağıt üzerinde kaldığı, bir çoğuna başta klasik sistem tarafından eğitim almış insanlar tarafından direnç gösterildiği bir ortamda fikir birliğine varıp çözümler üretme şansı yoktur.
 
Bu sorun ancak çözüme odaklanmış toplumun her kesiminden gönüllü bireylerin yer aldığı takım çalışmaları sonucu çözülebilir. Matematik alanında yaşadığımız sorunlar yalnız eğitimciler, anneler, öğrenciler tarafından çözülemeyecek kadar büyüktür. Ama takım olarak el ele verdiğimiz zaman ise çözüm çorap söküğü gibi gelecektir.
 
Anneler söyleyin lütfen, çocuklarımızın zeka yönünden dünyadaki akranlarından ne eksikleri var acaba? Hiçbir eksikleri yok ama onlar da bizler gibi yanlış sistemlerin kurbanları.
 
Evet, hayat çocukluğumuzdaki hayat değil. Çocuklarımız da çocukluğumuzdaki çocuklar değiller. Demek ki hayat değişim halinde. O halde yaşadığımız tüm değişime ayak uydurduğumuz gibi matematikteki değişimlere de ayak uydurabiliriz, zaten ayak uydurmak zorundayız.
 
Bir eğitimci olarak her şeyi bilmeyebiliriz. Bir öğrenci olarak her şeyi bilmeyebiliriz. Bir öğrenci olarak her şeyi bilmeyebiliriz ama düşüncelerimizi, deneyimlerimizi, sorunlarımızı ortak bir platformda paylaşarak birbirimizi eğitir, öğretir, geliştirebiliriz.
 
Evet, ben,sen, o olarak fazla bir şey yapamayabiliriz ama biz olursak çok şeyler yapabiliriz. Ancak birlikte yeni şeyler öğrenebilir, yeni çözümler üretebiliriz. Farkına varsak da varmasak da hayatımız değişim halinde. Biz de çocuklarımız ve torunlarımız için değişmek zorundayız.
 
İstersek bunu başaracak iç ve dış kaynaklara da sahibiz. Yeter ki isteyelim, yeter ki el ele verelim. Ancak biz olursak başarabiliriz, ancak biz olursak sorunları aşabiliriz. El ele vermezsek herkesin kendi başına müzik yaptığı bir orkestra misali gürültü yaparız. Güzel besteler yapmak için birlikte çalışmalıyız, mutluluk bestelerini birlikte çalmalıyız.
 
Matematik dahil tüm eğitim ve öğretim sorunların çözümünde annelerin içinde yer almadığı çözümlerin başarıya ulaşma şansı yoktur. Tüm tarafların çözüm içinde etkin rol almadığı çalışmalarsa çocuklarımız anneler ve eğitimciler arasında gidip gelen bir pinpon topuna dönerler.
 
Annelerle bu işi çözebiliriz cümlemi sakın bir kenara atmayın. Matematik eğitimiyle ilgisi olmayan anneler matematik projelerimizin çocukları üzerindeki etkilerini gözlemleyebilirler.
 
Kreş, ana sınıfı ve ilk okulu öğretmeni annelerle matematik projeleri geliştirip uygulamalar yapabiliriz.
 
Orta okul, lise ve üniversite hocalarımızla projelerimizin devamı şeklinde yeni matematik projeleri geliştirebiliriz.
 
Medya ayağında bulunan annelerle çalışmalarımızı geniş kitlelere ulaştırabiliriz.
 
ANNELER, SİZDE BİR TOPLUMU UYANDIRACAK VE DÖNÜŞTÜRECEK BİR GÜÇ VAR. YETER Kİ VAR OLAN BU GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN!
 
YAZIMI ANNELERE SESLENİŞ DÖRTLÜĞÜ İLE BİTİRİYORUM.
 
ANNELERE SESLENİŞ!
 
Geçti kabus, geldi ümit çağları.                                                                    
Hep birlikte budayalım bağları.                                                                     
Ben, sen, o güçsüsüz amma,                                                                   
Bir olursak oynatırız dağları.
 
Necip GÜVEN
 
 


857 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı