• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam757
Toplam Ziyaret2629275
Nevres Arif
adersyayin@gmail.com
ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER
26/03/2021
matematikkafe.com

baba-cocuk-okuma
 
Kitap okumayan çocuklar, kitlesel bir sorun.
 
Anne babalar kitap okumayan çocuklardan şikâyet etmekten başka bir şey yapmıyor. Bütün sorumluluk ise teknolojik gelişmelerin üzerinde… Anne ve babaların gözünde bilgisayar ve cep telefonu ise en önde gelen suçlu.
 
Biz çocukken bu kadar uyarıcı yoktu, diyen de var. Sokakta oyun oynayabilecek şansımız vardı, diyen de.
 
Kesinlikle haklılar. Yeni dünya, çocuklar için olumsuz birçok uyarıcıyla dolu ve dikey evler sokak kültürünü silip süpürdü.
Ancak, bütün bunlara rağmen kitap okuyan çocuklar da var. Peki, onlar yalıtılmış bir çevrede mi yaşıyor? Elbette hayır! Başka bir durum söz konusu onlar için. İşte bu nedenle çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için öneriler yazmak kaçınılmaz oldu.
 
Peki, nedir bunun sırrı? Bu kitap okuyan çocuklar, nasıl yetiştiriliyorlar? Doğuştan böyle bir alışkanlığa sahip olamayacaklarına göre. Öncelikle bilmeniz gereken şu; çocuk, söylediklerinizi yapmaz. Yapsa da içselleştirmez.
 
Çünkü çocuk ebeveynlerini taklit eder! İşte bu nedenle, kitap okuyan çocukların hepsinin evinde kitap okunmaktadır. Özellikle de evin babası kitap okur. Annenin okuması maalesef baba kadar etkili değil. Geleneksel ailelerde baskın ve önemli figür, maalesef o! Onun yaptığı iş de daha saygındır, algısı yerleşik.
 
Buradaki paradoksun gözden kaçtığı sanılmasın. Kitap okuyan babanın olduğu ailede baskın figür değişkendir. Anne de önemli ve saygındır. Ancak toplumla iletişime geçen çocuklar, anneyi taklit etmekten vazgeçiyorlar. Yani, toplumun çocuğa dayattığı bir algı bu…
 
İkincil nedense kitap okuyan çocuğun ailesinin yaşam tarzı…
 
Tatil köylerinde havuz başında yazı geçirmez bu tür aileler. Genellikle farklı ortamlarda-bu köy de olur başka ülkeleri tanıma amaçlı gezi de- doğal aktivitelerde bulunmayı tercih ederler boş zamanlarında. Çocuk, havuz başında sıkılıp telefona, bilgisayara sığınmaktansa hayal gücünü kamçılayan uyaranlarla karşılaşır böylece. 
 
Ayrıca çocuk kitaplarının özellikle nitelikli olanları da bu hayal gücünü beslemede çocuğa oldukça destek olur. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için öneriler, bununla da sınırlı değil elbette.
 
Resim yapmanın, müze gezmenin, doğa harikalarıyla karşılaşmanın tadını çıkarır. Aileleri, çocuklarımız spor ve sanatla neden ilgilenmiyorlar, diye sorma gereği duymazlar. Çünkü o çocuklar bunların hepsiyle ilgilenir.
 
Maddi gücü yeterli olmayan ailelerin çocukları da-eğer anne baba yeterli entelektüel birikime sahipse- çok olmasa da aynı tarzda bir yaşamı sürdürmeye çabalar. Hatta doğaya daha yakın bir yaşam da sürdürebilir. Tatillerde gidilen köy, ülkemize çok da uzak bir durum değildir hala. Toprakla tanışan çocuk, entelektüel olarak da doyurulursa olağanüstü sonuçlar ortaya koyabilir.
 
Kitap okumaya yönelten bir başka etmense, çocuğa beceri kazandırmaktır. Bu tür becerilerle tanışan çocuklar daha çok kitap okur. Çünkü bedensel eylemlerin, beyin yapısını olumlu etkilediği su götürmez bir gerçektir. Özellikle küçük yaşta elişi ile uğraşan çocuklar çok daha yaratıcı bireyler olur. Kitaptaki başka dünyalarda kaybolmaya daha yatkındır. Çocuğa düğme dikmeyi, örgü örmeyi, makas kullanarak herhangi bir şey üretmeyi öğretmek çağdışı bir şey değildir. Tam tersine elzemdir.
 
Çocuğuna bu tür becerileri vermeyen ebeveynler, çoğunlukla çocukla zaman geçirmekten kaçınan kişilerdir. Televizyon karşısında zaman geçiren çocuk, elbette daha az zamanlarını çalacaktır!
 
Görüldüğü üzere, kitap okuyan çocuk da okumayan da bizim eserimiz. Teknolojik gelişmelerin pek de bir suçu yok!
 
Atalarımızdan destekle şöyle bitirelim: Armut dibine düşer!
 
Nevres Arif 


478 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUK VE EVCİL HAYVAN - 27/03/2021
ÇOCUK VE EVCİL HAYVAN
KİTAPTAN SINAV YAPMAYIN SEVGİLİ ÖĞRETMENLER - 18/03/2021
KİTAPTAN SINAV YAPMAYIN SEVGİLİ ÖĞRETMENLER
BEYİN GÖÇÜ - 18/03/2021
BEYİN GÖÇÜ
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU - 18/03/2021
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU