• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi37
Bugün Toplam666
Toplam Ziyaret2629184
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
NECİP GÜVEN KİMDİR?
07/05/2023
Necip GÜVEN,1955 yılında Bilecik ili Bozüyük ilçesi Yeşilçukurca köyünde doğdu. Babasının işi nedeniyle Kütahya’ya taşındılar. İlkokulda sık sık öğretmen değişikliği ve güvensizlik nedeniyle bir çok yeteneğinin farkına varamadı. Dördüncü sınıfın ikinci dönemi ve beşinci sınıfta ufak bir kıpırdanma görüldü.
 
Çok fırtınalı bir orta ve lise öğretimi sonunda liseden mezun olan yazarımız 1979 yılında üniversite sınavlarında eğitim enstitüsü sınıf öğretmenliği bölümünü kazandı.1981 yılında Burdur Eğitim Enstitüsü’nde sınıf öğretmeni olarak mezun oldu.
 
Sırasıyla Mardin,Gaziantep,Sivas,Bursa-İnegöl’de öğretmenlik yaptıktan sonra Eskişehir’e atandı.2007 Temmuz ayında resmi görevinden emekli oldu,ancak eğitimcilik son bulmayan bir meslek olduğu için halen aktif olarak eğitim hayatına devam ediyor.
1999 yılı Mart ayında bir radyo programında yazar Oğuz SAYGIN’ı tanıması hayatında bir dönüm noktası oldu. Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen eski defterleri dürerek hayatında beyaz bir sayfa açtı.’’Negatif Limanlardan,Pozitif Sulara’’yol almaya başladı.Daha sonra yazar Alişan Kapaklıkaya ile tanışarak ‘’Pozitif Düşünce’’ kervanına katıldı.
2004  yılında “Matematikle Barışıyorum” adlı ilk kitabını çıkardı.Hem kitabı hazırlama sürecinde hem de kitabın yayınlanışının ardından matematik korkusu ve ve matematik eğitimi konusunda düşünceleri, deneyimleri ve endişeleri içeren bir çok okuyucu mektubu aldı.
 
Matematik korkusunun ne kadar yaygın ve büyük bir problem olduğunu gözler önüne seren bu mektupların bir bölümüne “Matematikle Barışıyorum” kitabında yer veren Necip Güven, şimdi bu mektupları kişisel internet sitesinde derliyor.
 
Ö Z G Ü V E N VE NECİP GÜVEN
 
Özgüven sözcüğü kişilerin psikolojik yapılarıyla ilgili olarak kullanılır.Kişinin kendisi ile barışık olması, kişiliğinin zayıf ve güçlü taraflarıyla yüzleşebilmesi, güçlü taraflarıyla böbürlenmemesi, zayıf taraflarını da değiştirmeye çalışması, aldığı eleştirilerden kendini düzeltme yönünde yararlanmasıdır. Sosyal yaşamda özgüvenli olmak çok önemlidir. Özgüven ana-baba, öğretmen ve çocuğun eğitiminde etkili olan diğer kişilerin çocuğa karşı takındıkları tavırlara bağlı olarak gelişir veya gelişemeyerek düşük kalır.
Özgüveni düşük-zayıf-olanlar kendisine yöneltilen eleştirileri kabullenmekte zorlanarak olumsuz tavırlar sergilerler.Yapılan işteki eksikliği daima bir başkasının hatası ya da kullanılan araç gerecin elverişli olmamasında ararlar. İş yerinde herkesten daha çok iş yaptığını söyleyerek kimseyi beğenmezler. Hatta başkalarının yaptıklarını da ben yaptım diyerek sahiplenirler.
 
Daha ilk yaştan itibaren çocuğun davranışları aşırı engellenerek; beceriksiz, kabiliyetsiz, aptal, salak, biraz kilolu ise ayıcık, geri zekalı gibi olumsuz sıfatlar yakıştırılarak hitap edilmesi, zamanla çocuğun kalıtımsal yeteneklerini kullanması yerine, yakıştırılan tavırlarla ilgili tutumlar geliştirmesine yol açar. Matematiği kafam almıyor, çünkü kalın kafalıyım, ya da güçsüz olduğum için çabuk yoruluyorum, beceriksiz olduğum için yemekleri üzerime döküyorum şeklinde savunma psikolojisi içine girer.Durum bu kadarla da kalmayarak özgüven eksikliği, öğrenme güçlüğü, cesaretsizlik, risk alamama, kendini ifade edememe, topluluk karşısında konuşamama, ikna edememe gibi birçok sıkıntılar ortaya cıkar.
 
Yaşamın daha ilk gününden itibaren sevgi ile yaklaşılan, fizyolojik ihtiyaçları ertelenmeden zamanında karşılanan, demokratik bir ortam içinde büyütülen, haklı istekleri geri çevrilmeyerek değer verilen, becerileri olumlu olarak desteklenen çocuk eğer önünde olumsuz bir örnek de yoksa doğal olarak özgüvenli ve sevgi dolu olacaktır.
Özgüvenli kişi, eleştirileri öncelikle reddetmeden mantıklı düşünerek cevap verir. Frekansı yüksek çıkışlardan çok karşısındakini ikna yoluna gider. Eksikliklerini görür ve onları giderir. Kendisiyle ilgili övgüler ego şişmesine neden olmaz. Tam tersine zamanla daha olgun, alçak gönüllü ve verimli olmak için çalışır. Negatif düşüncelerden çok faydalı yenilikler yaratma peşinde koşar.
 
Özgüven hakkındaki bilgimizi tazeledikten sonra Sayın Necip Güven’in çabalarını değerlendirelim. Kendisi benim bir radyo kanalında yaptığım konuşmadan etkilenerek beni aradı. Coşku içinde eğitimdeki değişik metot ve çalışmalarından bahsetti. Bir şeyler yapmak istiyor, yurt çapında yetişen her çocuğa yardımcı olmanın yanında eğitim alanında çalışanlara ve ailelere ışık tutacağını düşünüyordu. Ama nereden ve nasıl başlayacaktı? 
 
Desteklenmesi bir yana, projelerini dinleyecek muhatap bulamamıştı. Oysaki projeleri ümit vericiydi ve bir başlasa sonu gelecekti. O tarihten sonra ara sıra yaptığım yüreklendirici ve yol gösterici konuşmalar ona hız kazandırdı .Özgüvenini ortaya koymasını sağladı. 
 
Çıktığı yolda daha sonra tanıştığı birkaç kişinin de yüreklendirici teşvikiyle birinci kitabını yazdı. Şimdi ikinci kitabının sancılarını çekiyor. Eminim o da çıkacak, hem de daha mükemmel olacak. Eğitimin fedakar öğretmeni kendi rahatını ve çıkarlarını düşünmeden gece gündüz gayret ederek geleceğe yararlı bir miras bırakmak için uğraşıyor.Yolun açık olsun öğretmenim.
 
Dürdane ELHAN / Eğitim Uzmanı Psikolojik Dan.


1146 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR İNANIR DA İNANIR! - 03/10/2024
KADİR İNANIR DA İNANIR!
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR! - 03/10/2024
ÖNCE ONLAR DA İNANMADILAR! ANCAK UYGULAYINCA ANLADILAR!
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER - 01/10/2024
GÖRSEL MEDYAYA YAZILAN PULSUZ DİLEKÇELER
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER! - 28/09/2024
NECİPÇE PROBLEM ÇÖZÜMLERİNDEN ÖRNEKLER!
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR! - 15/09/2024
CANIMI ÇOK YAKTILAR, ZORLA ŞAİR YAPTILAR!
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM! - 15/09/2024
POZİTİF MANADA DEĞİŞECEĞİME SÖZ VERİYORUM!
HÜZÜN ŞİİRLERİ - 12/09/2024
HÜZÜN ŞİİRLERİ
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER! - 12/09/2024
MATEMATİK, EĞİTİM VE MOTİVASYONLA İLGİLİ SEÇME ŞİİRLER!
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK! - 01/09/2024
MİLLİ ŞEHİR EFSANEMİZ, MATEMATİK YETENEĞİM YOK!
 Devamı