Psikolojik-yıldırma-mobbing
matematikkafe.com
Psikolojik Saldırılara Karşı Eylem Planı
Bazen düşünürüz de bazı kişiler neden kötülük yaparlar diye: Sevgizilik, kıskançlık, kibir, nefret hep şeytanın sahip olduğu şeylerdi ve bunları insanlar arasında yayacağına dair ant içmişti. İşte o yaptığı andın gereğini yerine getiriyordu belki de. Bunu yapmak için de insanlardan kurduğu ordusunu kullanabiliyordu.
Psikoljik saldırıya maruz kalanlara bazı öneriler:
En ağır kötülüğe bile kızma; kızma çalış...
(matematikkafe.com)
Size küsen, yüzünüze bakmayan ve siz konuşurken duymazlıktan gelen insanların bu oyununa düşüp kızgınlık göstermeyin. Suçlama mesajları psikolojik oyuna davet için gönderilir. Amaç sizin bu oyuna düşerek öfkelenip tuzağa düşmenizdir. Bu yüzden öfke kontrolü konusunda herkes kendisini eğitmelidir.
Trevanian'ın Şibumi' sinden bir bölüm: Bilge Otake-San, öğrencilerinden Nicholai'a şöyle öğüt veriyor: "Onlar, senin gibileri çeşitli yemler kullanarak öfke ve saldırıya iterler... Bunlara kanmamalısın..."
(Size yokmuşsunuz muamelesi yapanlara, siz de yokmuş gibi davranın. Aksi takdirde kayırmacılığı, etik dışı davranışları rasyonelleştirmiş olursunuz. Prof. Dr. Necati Cemaloğlu)
Yaşanan herşeyi kişisel almayın. Her zaman, her yerde yaşanan şeyleri yaşıyoruz. Kendimizi kurban olarak görmeyelim, bir mücadelede taraf olarak görelim. Eğer bu tarafta olmasaydık, karşı tarafta olacaktık.
İş yerinde problem yaşıyorsanız mümkün olduğu kadarıyla, herşeyi yazılı ortama taşımaya çalışın. İş yerinizde mobbing saldırısına maruz kaldığınızda şunu söyleyin: "Yazılı olarak istenirse açıklama yaparım. Ancak eleştiriler yazılı olarak verilsin, ben de yazılı olarak cevaplayayım".
Gerekirse uzman bir psikolog veya hukukçudan destek alın.
Mobbingci, mağdurun korkuları üzerine çalışır. Bu yüzden öncelikle işten çıkarılma korkusunu kafanızdan atın.
Yasal Haklarınız
Mobbing Suçları (eziyet, psikolojik baskı)
Türk Ceza Kanunu (TCK) 94 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Mobbing vakaları da ceza kanunu kapsamında en ağır suçlardan olan işkence başlığı altında değerlendirilmektedir. Bu durumda mağdurun yaşadığı psikolojik travmaları, kanıtlar nitelikte doktor raporu olması gerekmekte. Olayın niteliği, süresi ve delillerine bağlı olarak yapılan psikolojik işkenceye verilecek cezanın miktarı artırılmakta.
Bu durumda olan mağdurun bulunduğu ildeki Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunması gerekmektedir.
İşveren mobbinge karşı yasal önlem almak zorundadır. Şirketinizin insan kaynakları bölümüne, yazılı olarak, size duygusal şiddet uygulandığını ve iş kanunu gereği önlem almalarını talep edebilirsiniz. Bu bildirimlerin noter kanalı ile yapılması daha uygun olacaktır. Tüm bunlara rağmen herhangi bir önlem alınmazsa iş kanununun 24/2. Madde çerçevesinde iş sözleşmenizi sona erdirip tazminat talep ederek işten ayrılabilirsiniz. (H. İrfan Fırat)
Çalışma sosyal güvenlik bakanlığı web sitesinde canlı destek hattı var. Mesaj yolu ile iletişim kurabilirsiniz.
Sonuç olarak profesyonel tutumunuzu her zaman koruyun. Siz doğru yolda ve Hak-lı olduğunuz müddetçe kimse size bir şey yapamaz.
Yorumlar -
Yorum Yaz