• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam681
Toplam Ziyaret2635388

Sıfırlama-yöntemi-3

matematikkafe.com

Farklı Öğrenme Teknikleri: Sıfırlama -3
Yöntemi hazırlayan: Davut Aksoy (İletişim: 0505 578 43 10)

sifirlama_teknigi_matematikkafe.com
etiketler: yks, tyt, ayt, dgs, kpss, ales matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, coğrafya, tarih sıfırlama

Bir sınavalara hazırlık tekniği: Sıfırlama Yöntemi

 
 
Sıfırlama yöntemi ile ilgili sık sorulan sorular

-YKS-ALES-TÖS-KPSS vbg sınavlara hazırlanırken belirli bir yöntem dahilinde ders çalışmanın öneminden bahseder misiniz?

 

Bilindiği gibi yöntem, bir amaca ulaşmak için, ‘takip edilen en kısa ve en etkili yol’ olarak tanımlanmaktadır.

Tanımından da anlaşılacağı gibi, bir amaca ulaşmak için, getireceği sonuçlar da düşünüldüğünde bir yönteme başvurmak, bir tercih değil, zorunluluktur. Hele hele, YKS-ALES-TÖS-KPSS-DGS vbg geniş kapsamlı, zamanla yarışılan, milyonların katıldığı; ancak binlerin yerleşebildiği bir sınava, çalışmanın yöntemsiz yapılması, ’sağ duyulu bir yaklaşım’ olarak açıklanamaz.

-İstekli olarak ders çalışmaya başlayan bir öğrencinin kısa bir süre sonra, ders çalışma arzusunun sona ermesiyle, yöntemsiz ders çalışmak arasında bir bağ kurabilir mi?

 

Evet kurulabilir. Yöntemsizlik aynı zamanda plansızlık anlamına da geldiği için yöntemsiz çalışmalarda zaman isafı, çalışılacak konuların ihmal edilmesi, bazı konularda gereğinden fazla vakit harcama gibi olumsuzluklar doğal olarak yaşanır. Sınava aylar kala öğrencilerin çalışmaları bırakması da sistematik bir çalışma takip edilmemesinin, önemli sonuçlardan birisidir. Yöntemsiz ders çalışmanın doğuracağı sakıncalar, saydıklarımla da sınırlı değildir. Başlangıçta belli olmasa da zamanla, yöntemsiz ders çalışma bir kaos ve buna bağlı olarak bir kabusa dönüşür. Daha da tehlikelisi bu kaos ve kâbus, öğrencinin sağlığını, mutluluğunu ortadan kaldıran bir canavara dönüşmesidir.

-Hangi dersi, hangi gün, ne kadar çalışmak gerektiğini belirten çizelge türü ders çalışma programları, verimli bir program olarak takdim ediliyor. Bu tür programlarla başarıya ulaşmak mümkün müdür?

 

Çizelge türü ders çalışma programları, çizelgeyi sunanlarla öğrenci arasında, iletişimi güçlendirmeye aracı olması yönüyle önemli görülebilir; ama kesinlikle verimli ders çalışma programı değildir.

Öncelikle doğal olmadığı için çizelgede sunulan çalışma saatlerine, sürekliliği de sağlayarak tıpa tıp uymak çok güçtür. Pek çok öğrenci söz edilen çizelgelere, ancak 1-2 hafta dayanabildiklerini ifade etmiştir.

Çok disiplinli olup, bu çizelgelere uyan az sayı da öğrencinin bu çizelgelerden elde ettiği verim tartışmalıdır.

İster verimli olsun ister verimsiz tüm çalışma programları sonuç getirir. Sonuç önemli olmakla birlikte, sonuca odaklanarak çalışma programının verimi hakkında yargıda bulunmak yanlış olur; çünkü alınan sonucun hangi bedeller ödenerek alındığı çok önemlidir. Sağlık kaybedilerek veya hayatımızın çok önemli bir kesiti, hatırlanması istenmeyen karanlık bir döneme dönüşerek, alınan bir sonucun ne kadar iyi bir sonuç olduğu tartışmalıdır; Kaldı ki sadece sonuç yönüyle bile değerlendirilse, çizelge türü ders çalışma programları sistematik ders çalışma programının yanında, oldukça verimsiz kalacaktır, hele hele çalışma sürecinde öğrencinin yaşadığı stres, kaygı, diğer psikolojik gerginlikler ve bıraktığı izler açısından durum değerlendirildiğinde, çalışmanın sistematik bir programla yapılmamasının sakıncaları daha iyi anlaşılır.

Sanırım sizlerde yakın çevrenize bir göz atığınızda, zorlanmadan şu tabloları göreceksiniz;

Sınavda kötü sonuç aldığı için insanlarla ilişkisini kesen kişi,
Sınav döneminden kalma, geçmeyen baş ağrıları ile sızlanan kişi,
Sınava hazırlandığı dönemden kalan kırgınlıkları, sürekli hatırlayan kişi
Pek çok kötü anılarla yaralanmış çok sayıda aile
Ve sınavı kazandığı halde ders kitaplarının yüzünü görmek istemeyen üniversite öğrencileri…

-Çizelge türü programı dışında, birde sıkça karşılaştığımız, ‘çok soru çözme’ tavsiyesi var. Çok soru çözmek, gerçekten de başarıya ulaşmak için gerekli midir?

 

Nasıl sağlıklı ve güçlü olabilirim sorusuna,’ bol bol ye ‘cevabı ne kadar doğu ise, ‘sınavlarda başarılı olmak için ne yapmalıyım’ sorusuna da’ çok çok soru çöz’ tavsiyesi, o kadar doğrudur. Bilindiği gibi sadece bir şeyler yemek, sağlıklı ve güçlü olmak için yeterli değildir. Hatta bazen çok yemek, sağlığın bozulmasına sebep olabilir. Soru çözmek önemlidir, gereklidir; ancak soru çözmeyi tüm çalışmaların odağı haline getirmek, doğru değildir.



Maalesef YKS-ALES-TÖS-KPSS-DGS vbg sınavlara hazırlık çevreleri, çok soru çözmeyi, iyi sonuç almada ’tek seçenek’ gibi görmektedirler. Halbuki soru bir araçtır. İyi ve doğru kullanılması halinde iyi sonuç vermesine karşılık, kabaca kullanıldığında, sarf edilen çabanın çok az bir kısmı sonuca dönüşür. Bunun en çarpıcı örneği, öğrencilerin, binlerce soru çözdüğü halde, deneme sınavları arasında önemli bir sonuç farkını göremeyişleridir.

Devamı

 
matematikkafe.com


Yorumlar - Yorum Yaz