Ders-1 arduino nedir
Ders1: Arduino Nedir?
Merhaba dostlar! Nedir bu Arduino? diye sorduğunuzu duyar gibiyim vakit kaybetmeden bu soruyu cevaplayalım.
Arduino, Bir giriş çıkış kartı ve Proccessing dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından İtalyan mühendisleri tarafından açık kaynak kodlu geliştirilen ve isteyen herkesin baskı devreleri indirerek kendi devrelerini oluşturabilecekleri, dilerlerse hazır basılmış halde alabilecekleri (ki genellikle böyle olur) kolay kullanımlı donanım ve yazılım tabanlı bir fiziksel programlama platformudur.
Daha basit bir dille İtalyan mühendisler yediden yetmişe herkesin kullanabileceği bir elektronik kart ortaya koymuşlardır. Bu kartın üzerinde devre elamanlarının ve sensörlerin bağlanabilmesi için de giriş ve çıkışlar bulundurmuşlardır.Gelelim Arduino’nun çalışma prensibine. Arduinoyu bu kısımda donanımsal ve yazılımsal olarak iki alanda inceleyebiliriz. Donanımsal olarak Arduinoyu farklı boyutlarda görmek mümkün. Bunlardan bazıları Arduino Uno, Arduino Mega ve Arduino Nano şeklinde. Farklı boyutlarda piyasaya sürülen bu Arduino kartların birbirinden farkları ise yapılacak projeye göre şekil alıyor. Örneğin yapmak istediğiniz projede çok fazla elektronik eleman kullanmayacaksanız size daha küçük boyutlarda bir Arduino yetecektir bu yüzden tercih etmeniz gereken Arduino çeşidi Arduino Nano olacaktır. Tabi böyle bir kural yoktur. Hangi Arduinoyu seçeceğiniz yine size kalmış. Bunun yanında Arduino kartların birbirinden farklarını ve özelliklerini bir göz gezdirmeniz açısından sizlerle paylaşıyorum.ARDUINO NANO
Mikrodenetleyici: ATmega328
Çalışma Gerilimi: 5V
Giriş Gerilimi: (önerilen) 7-12V
Giriş Gerilimi: (limit) 6-20V
Dijital I/O Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkışı)
Analog Giriş Pinleri: 8
Her I/O için Akım: 40 mA
3.3V Çıkış için Akım: 50 mA
Flash Hafıza 32 KB (ATmega328) 2 KB kadarı bootloader tarafından kullanılmaktadır
SRAM :2 KB (ATmega328)
EEPROM:1 KB (ATmega328)
Saat Hızı: 16 MHz
Uzunluk: 45 mm
Genişlik: 18 mm
Ağırlık: 5 g
ARDUINO MEGA
Mikrodenetleyici : ATmega2560
Saat Frekansı :16 MHz
EEPROM : 4 KB
SRAM : 8 KB
Flash Hafıza : 256 KB (8 KB bootloader için)
Dijital giriş / çıkış pinleri : 54 adet (Bunların 15 tanesi PWM olarak kullanılabilir)
Analog Giriş : 16 tane
Çalışma Gerilimi : +5V DC
Tavsiye edilen besleme gerilimi : 7 – 12 V DC
Beleme Gerilimi Limitleri : 6-20 V
Giriş ve Çıkış pin başına düşen DC akım : 40 mA
3.3 V pini için akım : 50 mA
ARDUINO UNO R3
Dijital G/Ç Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkışı)
Analog Giriş Pinleri: 6
Her G/Ç için Akım: 40 mA
3.3V Çıkış için Akım: 50 mA
Flash Hafıza: 32 KB (ATmega328)
SRAM: 2 KB (ATmega328)
EEPROM: 1 KB (ATmega328)
Saat Hızı: 16 MHz
Uzunluk: 68.6 mm
Genişlik: 53.4 mm
Ağırlık: 25 g
İhtiyaca göre en çok tercih edilen Arduino çeşitleri bu şekilde. Biz genellikle projelerimizde Arduino Uno R3 kullanacağız. Sizlerin de bir adet Arduino Uno R3'ye sahip olmanızda ve benimle birlikte ilerlemenizde fayda var.
Gel gelelim görsellerde görmüş olduğunuz bu kartların üzerlerindeki nesnelerin ne işe yaradıklarına. Genellikle Arduino Uno kullanacağımız için bunu Arduino Uno üzerinden anlatmakta fayda var.
1-Bilgisayar ile Arduino arasındaki iletişimin sağlanması için Arduino üzerinde bulunan USB girişidir.
2-Arduino içerisinde yüklü olan yazılımın resetlenmesini ve baştan başlatılmasını sağlamaktadır. Resetleme işlemi reset pininin topraklanması ile gerçekleştirilir.
3-Adaptör girişi.
4- Mikrodenetleyici ATmega328
5-Haberleşme çipi
6-Yanında ~ işareti olduğundan dolayı PWM çıkışı olarak kullanılabilen Dijital giriş/çıkış pinleri. (yanında ~ işareti bulunamayan numaralı pinler ise PWM çıkışı olarak kullanılamayan Dijital giriş/çıkış pinleri.)
7-Haberleşmeyi sağlayan TX / RX pinleri.
8-IOREF ve RESET pini.
9-Bu kısımda bulunan 3.3V pini 3.3 Voltluk bir çıkış sağlar. 5v pini ise 5 voltluk bir çıkış sağlar. GND pini ise devremizin tamamlanması için gerekli topraklama pinidir. Arduinonun Kart şeklinde tasarlanmış çeşitlerinde genellikle birden fazla Gnd PIN bulunmaktadır.
10-Bu pinler analog giriş pinleridir. Çoğu Arduino modelinde 6 adet bulunmaktadır. Analog(0), Analog(1) … şeklinde isimlendirilmektedir.
-------------------------------------------------------------------------------
Arduino Uno R3’nin donanımsal kısmı bu şekilde. Sonraki dersimizde Arduino’nun yazılımsal kısmına, Arduino’nun hangi yazılım dili ile nasıl programlandığına değineceğiz. Son olarak Arduino’nun hangi alanlarda, ne şekilde kullanıldığını kavramanız açısından sizlerle birkaç video paylaşıyorum sağlıcakla kalın!
youtube.com/watch?v=yohYrKCexvM&t=249s
youtube.com/watch?v=yaM8Bhc6y9c
ALPEREN BAHAT
Yorumlar -
Yorum Yaz